Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat samarbete mot brottslighet

En ny brottsvåg, som den som drabbade Finspång förra året, ska bekämpas.Genom ökat samarbete mellan kommun, polis och invånare ska brotten förhindras i Finspång.Häromkvällen diskuterade ett 40-tal olika aktörer hur man på bästa sätt jobbar brottsförebyggande tillsammans.

Finspång2007-05-19 05:37

"Efter förra årets akuta situation i Finspång är det nu dags att mobilisera våra krafter mot vårt gemensamma problem, brottsligheten i kommunen". Så skrev kommunens nya Brå-samordnare Caroline Amundsson i sin inbjudan till det möte som hölls i veckan, där representanter från bland annat polis, kriminalvård, socialtjänst, Kris, Systembolaget och SOS alarm deltog.

-Finspång är allas vårt ansvar, påpekade Caroline Amundsson flera gånger under stormötet.

Tanken med mötet var att hitta nya former för samverkan mellan olika aktörer samt att presentera de olika verksamheter, som jobbar brottsförebyggande.

-En av de saker vi redan gjort är att Caroline är här, sa närpolischef Tony Georgson som är den som jobbat tillsammans med Brå-samordnaren för att skapa ett nytt nätverk mot brottsligheten i Finspång.

Inbrotten har minskat
Anledningen att kommunen anställde en Brå-samordnare var efter förra årets stora brottsvåg i Finspång. Georgson framhöll dock att inbrotten minskat drastiskt det senaste året.

-Men vi brottas fortfarande med verklighetsbilden. Det är inte lätt att tvätta bort brottsstämpeln, fortsatte Tony Georgson och berättade att många äldre till och med är rädda att gå ut på kvällstid.

Vissa ansåg att det här var medias fel, som rapporterar "för mycket" om det som händer i kommunen varför Finspångsborna tror att brottsligheten är högre än vad den egentligen är.

-Hur skulle det till exempel se ut i tidningen om de i Norrköping skrev om varenda inbrott, undrade socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).

Dumt uppge ålder
Karolin Johansson på Ungdomshälsan tyckte att det var dumt att media uppger ålder på brottslingarna.

-Många unga gillar att få uppmärksamhet för brott de begått, sa hon.

I samband med förra årets brottsvåg startades också Trygghetslinjen, som fick mycket beröm under mötet. Trygghetslinjen, som du når genom att ringa SOS alarm, finns idag bara i Finspång och Söderköping.

-Trygghetslinjen är en jättelyx för Finspångsborna. Finspång är en av föregångarna i landet, menade Patrik Rosenlund från SOS alarm i Östergötland, som är den som varit med och startat Trygghetslinjen.

Rosenlund framhöll att det även finns planer på att utveckla Trygghetslinjen, för ungdomar i Finspång. De ska till exempel kunna ringa hit innan de ska gå hem på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om