Ökat samarbete i jakten på brott mot arbetsmiljö
FINSPÅNGEtt samarbete mellan polisen, åklagarna och Arbetsmiljöinspektionen ska få fler fällda för arbetsmiljöbrott i länet.- Tidigare har arbetsmiljöbrott inte uppmärksammats, säger Jonas Strömberg, åklagare på åklagarkammaren i Linköping.
<b>Många handläggare</b>
- Det är skillnad med en misshandel där någon klipper till en annan. I arbetsmiljöbrott handlar det om att det har brustit i reglerna. Så måste det dessutom finnas ett samband mellan bristerna och olyckan, säger Jonas Strömberg.
Ytterligare en orsak till varför den här typen av brott inte särskilt ofta har gått till åtal är att många olika poliser och åklagare har hanterat dem.
Det har i regel dragit ut på tiden och många ärenden har blivit liggande.
Den 1 november förra året inleddes därför ett samarbete för att prioritera arbetsmiljöbrott. Syftet med samarbetet är att flera både ska kunna åtalas och fällas.
- Man måste komma till skott tidigare, säger Jonas Strömberg.
<b>Undvika dubbelarbete</b>
Numera är kriminalinspektör Bengt Pettersson i Motala den polis i länet som är knyten till just arbetsmiljöbrott. På åklagarkammaren i Linköping är det åklagarna Jonas Strömberg och Lennart Löthman som gör samma sak. Även Arbetsmiljöinspektionen deltar i samarbetet.
Även om de olika myndigheterna har olika arbetsuppgifter är det en del som sammanfaller. Till exempel åker både polisen och Arbetsmiljöinspektionen ut till den plats det gäller. Det är också för att slippa dubbelarbetet som samarbetet har inletts.
Hjälper varandra
- Ser Arbetsmiljöinspektionen att regler är åsidosatta underrättar de oss. Vi kan göra förundersökningar och få fram information som kan vara av intresse även för Arbetsmiljöinspektionen, berättar Jonas Strömberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!