Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Okänd bebyggelse har upptäckts

Nya upptäckter i form av tidigare okänd bebyggelse har gjorts i Doverstorps flyktingläger. "Det känns lite som skattjakt varje gång något nytt hittas", säger ordförande Jan-Erik Svenblad.

Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps Flyktingläger, visar på kartan från Stadsarkivet i Norrköping, var tidigare okänd bebyggelse hittats.

Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps Flyktingläger, visar på kartan från Stadsarkivet i Norrköping, var tidigare okänd bebyggelse hittats.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-04-26 09:00

Han är Föreningen Doverstorps flyktinglägers "starke man" och ständigt på jakt efter nya upptäckter.

Nyligen fick han en karta från stadsarkivet i Norrköping.

– Den visar bebyggelse som vi inte kände till. Två personalbaracker som låg i utkanten av lägret, på andra sidan Sankta Marias väg, berättar Jan-Erik Svenblad.

Han påpekar att det finns massor av oupptäckta saker i lägret.

Vid lördagens öppet hus kommer han guida besökarna, prata om de nya fynden, visa olika lämningsplatser och berätta historiken bakom varje enskild plats och hur människorna levde i området på 1940-talet.

– Falla Folkets hus är från början en barack härifrån. Det odlades potatis på tomten i Falla förr i tiden. Det borde finnas bilder från platsen från åren 1946–1947.

1944 och 1945 var Doverstorpslägret den största flyktingförläggningen i Sverige. 1944 var det i huvudsak familjer som flytt kriget i Estland som kom till Finspång. Efter kriget 1945 bodde framförallt polsktalande kvinnor som räddats från Auschwitz och Ravensbrück vid platsen.

Föreningen har fått ett kulturstipendium på 10 000 kronor från Södra Skogsägarna.

– Dessa pengar ska vi använda till informationsskyltar vid olika platser i lägret. Informationen ska översättas till estniska, polska och jiddisch, som var de språk som talades i lägret. Dessutom tillkommer engelska, säger Jan-Erik Svenblad.

På lördag finns precis som tidigare år Arno Aarna på plats för att svara på frågor. 80-åringen bodde i lägret på 1940-talet.

LO bjuder på korv och kaffe och ABF hjälper till med det administrativa för att ro arrangemanget i hamn. Anna Hellerstedt med elever berättar om sina toleransresor.

– Jag hoppas på över hundra besökare. Är det fint väder kan det komma runt 200 personer. En del kommer regelbundet medan andra besökare kanske inte har varit vid platsen på några år.

Föreningen Doverstorps flyktingläger har ett tiotal aktiva medlemmar.

– Vi har ett mycket gott samarbete med Mo Gård. Det är jätteviktigt att markägaren är positiv till vår verksamhet, annars skulle det inte fungera. Till exempel har minnesplatsen gjorts i ordning med hjälp av Mo Gårds personal. Nu finns det fler bänkar där vid platsen, konstaterar Jan-Erik Svenblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om