En budget där de styrande före beslutet, lade fram ett nytt yrkande som innebär att verksamhetens kostnader för åren 2016 till 2018 utökas med drygt 21 miljoner kronor.
– Det är pengar som vi fått fram genom att räkna upp prognosen från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, när det gäller skatteintäkter, förklarar kommunalrådet Anders Härnbro (S). I vår grundbudget valde vi att ligga under deras prognos på 5,4 procents ökning för 2016 och då stannade vi på fyra procent.
– Mycket beroende på att SKL:s prognos slog helt fel ett tidigare år, vilket gjorde att vi tvingades till personalminskningar i kommunen. Men nu väljer vi till slut att lita på SKL:s prognos, men vi återkommer med ett förslag till finansbudgeten först i november, om hur de utökade medlen ska fördelas. Och då vet vi också bättre om SKL:s prognos ser ut att stämma eller ej.
Tidigare i veckan lade den borgerliga alliansen fram sin skuggbudget och då hade man lagt in drygt fem procent i skattehöjning. Något som kanske bidrog till den styrande majoritetens mer vågade beslut om de framtida skatteintäkternas storlek.
I budgeten som nu antogs finns också med en investeringsbudget för år 2016 på hela 70 miljoner, men inte ett ord än om vad pengarna ska användas till.
– Det återkommer vi om i höst, men det finns många områden att investera i. Exempelvis utveckling och anpassning av kommunens fastigheter och det kan vara förändringar via nya förskolor och omklädningsrum på Grosvad.
– Vidare exploatering av ny mark för mer bostäder och mark för mer företagande, som den tillväxtkommun som vi är idag. Även offentliga miljöer önskar många ska bli vackrare och attraktivare och ännu ett investeringsområde kallar vi för samhällsskydd, exempelvis nya maskiner till Räddningstjänsten och elaggregat till äldreomsorgens lokaler.
Larseric Ramlöv (FP) kritiserade majoriteten för att ha betalt alldeles för mycket för placeringar av barn och unga:
–Jag har inblick i den här världen och ser direkt att kommunen betalat uppåt 15 miljoner för mycket i uppköpen av placeringsplatser. Här har ni brustit i ledarskap och borde satt stopp för penningutflödet. Men, tillade han. nu har kommunen fått en ny tjänstemannaledning i den här sektorn och det börjar se bättre ut, i alla fall.
Något som även Anders Härnbro höll med om:
– De har fått en större budget att jobba med, men samtidigt hårda besparningskrav och nu måste vi låta nya ledningen jobba på ett och ge dem en rimlig chans till positiva förändringar.