– Tyvärr är det så jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Men siffrorna har också varit ännu högre, så på så vis går det åt rätt håll, säger Inger Schroeder, chef för bland annat Arbetsförmedlingen i Finspång.
Antalet öppet arbetslösa i åldrarna 18–24 år var i augusti 2016 102 personer. I augusti 2017 hade den siffran ökat till 120 personer. Räknar man också in de personer som befinner sig i någon form av aktivitetsstöd så handlar ökningen om 188 personer till 223 personer under samma period. De procentuella siffrorna blir 16,5 procent öppet arbetslösa i gruppen 18–24 år och 18,6 procent i samma grupp om man räknar in de som har aktivitetsstöd.
Ungdomsarbetslösheten i Finspång ökar i ett läge när den minskar i hela Sverige. Totalt i Sverige ligger ungdomsarbetslösheten på tio procent, en minskning med en dryg procent jämfört med augusti 2016.
– Den största orsaken till ökningen beror på den stora mängden nyanlända som kom till Sverige och inte minst Finspång 2015 och nu är inne i systemen. Det gäller att se till att man har rätt kompetens. Gymnasieutbildning är ett grundkrav om man inte ska bli kvar i långtidsarbetslöshet, förklarar Schroeder och fortsätter:
– Regeringen har avsatt pengar till kommunerna för att se till att fler klarar sin gymnasiekompetens så det finns bra förutsättningar för att lyckas just nu.
Även den totala arbetslösheten ökar i Finspång jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Antalet öppet arbetslösa är nu 498 personer mot 442 i augusti 2016. 12,7 procent av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Finspång är öppet arbetslösa.
– Det som är positivt är att andelen av de som varit långtidsarbetslösa tolv månader eller mer har minskat, säger Inger Schroeder.
I skrivande stund finns det 93 jobb att tillgå på Arbetsförmedlingen i Finspång, en minskning med 18,4 procent jämfört med augusti 2016, då det fanns 114 jobb. Där det efterfrågas arbetskraft är mest inom vård-och omsorg och olika pedagogiska jobb som lärare och förskollärare samt inom industrin.