Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökad medvetenhet om arbetsolyckor

FINSPÅNG
Antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökade under 2001. Det framgår av verksamhetsberättelsen från Verkstadsklubben på Alstom.

Finspång2002-02-06 00:00
- Jag tror att det till stor del beror på att folk har blivit mer uppmärksammade på vad som räknas som arbetsskador och vet vad de ska anmäla, säger Peter Fransson, skyddsombud och vice ordförande.
Inför sista kvartalet 2001 slog man larm om det ökande antalet olyckor och påpekade vikten av att anmäla olycksrisker, samt att "tänka efter före".
- Det hjälpte och under sista kvartalet hade vi nästan inga anmälningar. Vi uppmanar till att sätta på sig "skyddsglasögonen". Dessutom har vi skyddsronder fyra gånger per år, där vi fokuserar inte bara på att hitta fel och brister utan också ser till att åtgärda problemen, säger Peter Fransson.

<b>Gamla synder</b>
Antalet arbetssjukdomar ökade kraftigt under den här perioden, vilket enligt Peter Fransson har sin förklaring i att många först nu visar sjukdomssymptom.
- Flera av de drabbade arbetade med asbest på 60-talet, då hade vi inte klart för oss hur farligt det materialet var att handskas med. Nu vet vi att det är cancerframkallande och hanterar naturligtvis asbest enligt de regler som finns, säger Peter Fransson.
Hörselskador är en annan sjukdomsgrupp som förekommer och som kommer sig av att man inte har tänkt på att man ständigt utför arbete i en bullrig miljö. Det är inte de höga ljuden som är farligast eftersom man då ser till att använda de hörselskydd som finns, utan det är i stället att man vant sig vid "vanligt" buller som nu ger bestående men.
Värst drabbade är de montörer som reser runt och arbetar på andra arbetsplatser.
- Vi utför även besiktningar på de ställena, bland annat så var vi nyligen på en Dansk båt från Göteborg för att prata arbetsmiljö med fartygsledningen, säger Peter Fransson.
Men det handlar många gånger om trånga utrymmen och arbete under tidspress, en olycklig kombination och där olyckan lätt är framme.

<b>Målet en halvering</b>
På metallkongressen 1999 beslutades att målet är att arbetsmiljöarbetet ska halvera arbetsskadorna fram till 2004, så även på Alstom. Men att få statistiken att stämma överens med verkligheten kan vara svårt. För samtidigt som informationen angående arbetsskador ökar så ökar också anmälningarna. Vilket inte automatiskt behöver betyda att skadorna ökat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om