Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökad brottslighet - ingen fara

Brottssituationen i Finspång visar att misshandelsfallen har gått upp, att en viss ökning finns på inbrottssidan och att flödet på narkotika är ganska rikt. Men polischefen Tony Georgson lugnar invånarna.
- Jag vill påstå det, att Finspång är en bra och trygg kommun att leva i, hävdar Tony Georgson.

Tony Georgson, polischef i Finspång sedan 1 februari, lugnade Metallpensionärerna. "Finspång är en bra och trygg kommun att leva i", var hans besked till drygt 60 pensionärer.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Tony Georgson, polischef i Finspång sedan 1 februari, lugnade Metallpensionärerna. "Finspång är en bra och trygg kommun att leva i", var hans besked till drygt 60 pensionärer. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

FINSPÅNG2004-09-09 06:00
Drygt 60 medlemmar i Metalls pensionärsklubb i Finspång fick på höstens första möta veta vad polischefen har för tankar och åsikter om den lokala brottsligheten och läget på polisfronten. Stationen i Finspång har 14 poliser. Av dem jobbar åtta i yttre tjänst i polisbilar.
- Men bara fyra av dem kan på grund av ålder och hälsoskäl inte jobba nattens sena timmar. Vi får förlita oss på stöttning från Norrköping. Mitt mål är att vi ska bli flera poliser här i framtiden, förklarar Tony Georgson.

Kända av polisen
Han anser att Finspång är en bra och trygg kommun att leva i och konstaterar att hela sommaren var lugn med endast ett par fall av misshandel.
- Misshandelsfallen har visserligen gått upp, men det är mellan inblandade personer som har med polisen att göra. De drar upp statistiken. Det är inga "vanliga" människor som blir misshandlade, påpekar Georgson. En viss ökning märks på inbrottssidan. Det är mest missbrukare som är i farten.

Narkotikan problem
- Ett problem i Finspång är narkotikan. Det är ett ganska rikligt flöde, främst av amfetamin. Här ser vi att en genrationsväxling på gång. Ecstasy är populärt i målgruppen 20-25 år. Vi jobbar aktivt med våra missbrukare. Får vi bara tid på oss, så lugnar det ner sig, säger Tony Georgson.

Utbrett ofog
Den ökande mopedåkningen och det utbredda ofoget att cykla på trottoarer tog polischefen upp. Mopederna är indelade i två klasser. Klass 1 är EU-mopeden. För den fordras körkort, hastigheten är max 45 km/timmen och registreringsskylt ska finnas baktill. EU-mopeden ska färdas på vägen, inte på cykelbanan.
Däremot får den andra mopedklassen köra på cykelbanor. Den är uppspaltad i två klasser. En EU-godkänd med maxhastigheten 25 km/timmen och den traditionella moppen som inte får gå fortare än 30 km/timmen. Polisen är försiktig med att jaga fortgående och okynnesåkande mopedister.
- Om polisen jagar en moped och föraren kör i och avlider, kostar det polismannen jobbet. Då föstår ni varför vi undviker att jaga mopedister. Jag tycker föräldrarna borde ha ett större ansvar. Jag undrar hur många föräldrar som vet hur fort deras barns moppe går och hur duktig barnet är på att hantera den, anser Tony Georgson.
Cykelåkningen på trottoarerna kommenterar han så här:
- Trafikmoralen är inte den bästa och kunskaperna bristfälliga. Och det brister i respekten för äldre människor som går. Det är beklagligt.
Metallpensionärerna hade nöjet att föra in fyra nya medlemmar i matrikeln: Leif Vång, Sivert Andersson, Ronny Persson och Albert Dik.
Den strävsamma musikerduon Vidar Lindberg och Roland Cratz svarade för underhållningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om