Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Offensiv mot farligt glapp

Ungdomar tror att utbildning och erfarenhet väger tyngst för att få ett arbete. Arbetsgivarna däremot anser att motivation och social kompetens väger tyngre. Nu ska glappen täppas igen genom projektet Mind the gap.

Foto: lillemor molin

FINSPÅNG2010-06-23 03:00
Mötet mellan ungdomar och olika aktörer på arbetsmarknaden ska leda till att hitta en del lösningar på identifierade glapp som finns. Glapp som ungdomar mellan 16 och 24 år stöter på från högstadiet och senare ute på arbetsmarknaden.- Det finns flera kommunikationsproblem som kan hindra ungdomar att komma vidare idag, säger Isabell Johanson, projektledare för Mind the gap (Se upp för glappet).Hon har genom projektet stött på många aktörer som bland annat tror att ungdomen de möter besitter viss information. Något just den ungdomen kanske inte har.Nu hoppas hon att mötet ska leda till ökad förståelse och hjälpa ungdomar ut i arbetslivet. De ämnen som behandlades under dagen var ömsesidig förståelse, verklighetsanpassning, motivation och samarbete.Många möjligheter
Projektet kunde inledas tack vare bidrag från Europeiska socialfonden. Det visar att mycket som efterfrågas av ungdomar, faktiskt erbjuds idag. Motivation finns i coachningsprojekt, kommunikation i rekryteringsdagar och erfarenhet erbjuds genom praktikplatser.- Det finns många projekt för ungdomar att vara med i men det är svårt att få dem att nappa. Varför det är så vet vi fortfarande inte, säger Isabell Johansson.För att hitta alternativa sätt att ge information fanns Stockholms improvisationsteater på plats. De spelade upp scener från verkligheten med hjälp av publiken. - Vi behöver hitta fler sätt att lära ut vad som är viktigt för att klara ett vuxet liv. Det här kanske kan vara ett sätt att visualisera verkligheten. Nu när vi lyckats hitta problemen hoppas jag att fler samarbeten kommer igång, säger Isabell Johansson.Ung kreativitet
Efter en dags arbete har flera kreativa tankar väckts. Runt borden diskuteras det om vikten att ungdomar ser sig själva som en del av samhället. Att prata med unga som vuxna och inte som barn var en viktig del i att stärka kommunikationen. Ytterligare en slutsats var att unga måste få lära sig de positiva konsekvenserna av att ta ansvar.- Det här projektet har letts av unga för att vi ville ha ett ungdomsperspektiv. Det går bara om vi låter just unga driva det, säger Per Adolfsson, utvecklingsstrateg för Mind the gap."Kanonduktiga"
Han och Mats Johansson, chef för sektor arbete och lärande, är mycket nöjda med hur allt har fungerat.- De har varit kanonduktiga. Vi sökte unga som var med i olika arbetsmarknadsprojekt och nu är de ett levande bevis på att det går att få jobb även om man är ung, säger Per Adolfsson.
(Se upp för glappet)l Projektet pågår i sex månader.l I projektet ingår 39 ungdomar och 21 aktörer från olika verksamheter.l Ett möte har hållits med enbart ungdomar och ett med enbart aktörer.l Syftet är att ta reda på olika glapp eller hinder som kan uppstå för ungdomar mellan 16-24 år, från skolan till att etablera sig i arbetslivet.l 15 av 20 tillfrågade företag ansåg att motivation, engagemang och vårdad klädsel var viktigaste egenskapen hos den som sökte ett jobb.l "Hon bryr sig, det gör att man får mer motivation och då anstränger man sig också"
Citat från en av
projektets ungdomar
l "Man får inget förtroende för någon man bara träffar en gång per halvår"
Citat från en av
projektets ungdomar
l "Vi har låtit dem vara för långt från verkligheten tror jag, och vi är också det - för långt från verkligheten"
Citat från en
aktör i projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om