Sedan tidigare har det konstaterats ett vargrevir i Östergötland, det som kallas Långbogenreviret och löper mellan Linköping och Finspång i grova drag. Nu har Länsstyrelsen Östergötland kunnat verifiera ytterligare vargrevir i länet. Det har varit möjligt via spårning men även genom DNA-analyser av spillning och urin.
Det är två vargar som går tillsammans i ett område mellan Borensberg, Motala och Godegård. De är av olika kön och klassas som ett revirmarkerande par, de stammar dock inte från Långbogenreviret. Istället kommer de norrifrån: nämligen Sjundareviret på länsgränsen mellan Södermanland och Stockholms län.
Det nya reviret har döpts till Fågelmossen efter ett naturreservat i närheten av Tjällmo i Motala kommun.
– Vi har under en tid följt vargarna, och nu när vi ser att dessa två revirmarkerar tillsammans kan vi klassa dem som ett revirmarkerande par, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Vargar rör sig över stora landytor och Länsstyrelsen menar att detta par kan röra sig även utanför det beskrivna området.
– Det område för reviret som vi beskriver är där vi har belägg för att de varit genom spillning, urin och spårningar. De rör sig även utanför området men där har vi inte identifierat dem, vi kan inte spekulera var de håller till, förklarar Lovisa Häggström.
Långbogen och det nya reviret ligger ju väldigt nära geografiskt. Hur reagerar vargarna på varandras existens?
– Vargar kan ha revir som ligger extremt nära varandra, det har vi sett flera gånger. Men sedan kan det också vara så att de inte tycker om varandras närhet och att det blir konflikter. Det vet vi inte innan utan ibland funkar det, ibland funkar det inte, säger Häggström.
– De känner ju säkert till varandras existens väldigt väl redan men huruvida de kommer överens får vi se.
Det är alltså ett revirmarkerande par i det nya reviret men huruvida de är könsmogna vet inte Länsstyrelsen Östergötland. Så när det eventuellt skulle kunna bli valpar är oklart.
– Det vi vet är att för att få en föryngring måste tiken löpa under tiden de träffas. Hon löper bara en gång om året och det gör hon under vinterperioden men vi vet inte när de träffades. Det vi vet är att honan kom in i området i december och hanen i mars. Träffades de när hon löpte finns möjligheten att det blir valpar, vi vet helt enkelt inte ännu.