Den nya lärandeorganisationen ska ge bättre undervisning för eleverna. Gamla scheman med många korta lektioner byts ut till färre ämnen per period med mer tid i varje ämne.
- Vi kommer dela in läsåret i sex perioder. Under varje period kommer fokus läggas på ett färre antal ämnen åt gången. Då ger vi eleverna förutsättning att lättare överskåda helheten i sina studier, säger Anna Thörn, rektor på Grosvadsskolan.
Med det nya sättet att undervisa tror hon och hennes kollegor att eleverna får mer tid att verkligen lära sig ett ämne ordentligt. Modellen har också efterlysts av eleverna själva.
- Vi gjorde en undersökning bland eleverna i våras där de fick svara på frågor om hur deras drömskola skulle se ut. Den visade att många elever ville ha mer tid att göra klart saker på. Vi hade tänkt i de banorna själva och fick genom undersökningen bekräftat att vi var på rätt spår, säger Anna Thörn.
Vinst för fler
Det finns ett par ämnen som inte kommer följa den nya organisationen. Nybörjarspråk är ett av dem.
- När man börjar läsa ett nytt språk vet vi att flera korta pass är bättre än få långa. Därför kommer de ämnena fortfarande ligga på korta lektioner. Sen måste man läsa, skriva och räkna kontinuerligt, säger Anna Thörn.
Förutom eleverna kommer även lärarna att få vinst i det nya schemat.
- Vi har lyckats skapa längre pass med lektionsfri tid för lärarna. Då har de bättre förutsättningar att planera och förbereda sig för nästa lektion än de har nu, säger Atti Svensson, administratör på skolan.
Idéer från andra
För att ytterligare skapa mer kvalitetstid åt elever och lärare inför skolan "Grosvadstimmen".
- Namnet på timmen är inte bestämt än. Jag fick idéen när jag var på en skola i Norrköping på besök. Eftersom det lät bra, och verkade fungera bra tänkte jag att det konceptet snor jag rakt av, säger Anna Thörn.
Under timmen är alla schemalagda lärare i tjänst. Eleverna kan använda tiden till arbete i elevråd, Friends eller andra intressegrupper.
- Tidigare var eleverna tvungna att gå från ordinarie lektion för att hinna med extra uppdrag. Nu frigörs tid och det blir bättre för alla, säger Anna Thörn.
Mentorstid för elevplanering, utvärdering och hjälpa elever att hitta struktur i sin inlärning schemaläggs, liksom SET, Social Emotionell Träning eller Livskunskap som skolan kallar det.
- Samhället har utvecklats fortare än skolan. Dagens ungdomar är mer uppdaterade och argumenterar oftare än tidigare. De trender som ungdomarna följer måste vi också hänga med i, vara i deras tid helt enkelt, säger nya rektorn Hans Sandberg
Inte färdigplanerat
Den första av de sex perioderna är färdigplanerad i detalj. Återstående endast grovplanerade.
- Vi vill komma igång med första perioden för att se att vi är på rätt spår. Först då vill vi detaljplanera nästkommande period, säger Anna Thörn.
Resultatrapport och analys ska göra var sjätte vecka. Genom den vill rektorerna kunna gå ner på individnivå och hitta svar på varför en del lyckas och stätta de som ännu inte nått fram.
- Ungdomarna kommer alltid i första rummet här och är viktigast. Vi vill följa med i deras utveckling. Skolan ska upplevas som vår slogan "Grosvadsskolan - närmare framtiden", säger Anna Thörn.