Nytt program på Nya Bergska?

Nya Bergskas gymnasium i Finspång, kanske utökar sin populära lärlingsutbildning till hösten! Det avslöjades när skolan hade öppet hus i veckan.

Politikerbesök. Kommunalrådet Stefan Carlsson (V) var en av många som besökte Nya Bergskas öppet huskväll.

Politikerbesök. Kommunalrådet Stefan Carlsson (V) var en av många som besökte Nya Bergskas öppet huskväll.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2016-11-26 11:15

– Idag har vi sex program, nämligen barn och fritid, bygg och anläggning, fordon och transport, handel och administration, industriteknik och VVS och fastighet, berättade ansvarige läraren Ari Mitrunen. Alla dessa fortsätter vi med till hösten och dessutom har vi planer på att utöka med ytterligare ett program. Vilket det är ber jag att få återkomma om, utifall att vi beslutar att starta.

– Men eftersom nio av tio elever får jobb efter sin lärlingsutbildning, är det här förstås en populär utbildningsform.

Öppet Hus-arrangemanget lockade 100-tals besökare. Inte minst många grundskoleelever och en hel del föräldrar, som ville få information om gymnasiets olika utbildningar. Och man bjöds på ett fullödigt program under kvällen, där det viktigaste förstås var informationen till besökande grundskoleelever om skolans olika gymnasieprogram.

– Sedan ett år tillbaka har vi åter med ekonomi som ett program och det fortsätter vi med till hösten, tillsammans med samhäll, naturvetenskap och bygg- och anläggningsprogrammet, framhöll försteläraren Ann-Catherine Oweling.

I Norrköping har man gemensamma gymnasiemässor för stadens alla gymnasier, men i Finspång har de två gymnasieskolorna Nya Bergska och Curt Nicolin varsitt öppet hus.

– Vi har mycket samarbete på många sätt, eftersom vi båda finns i Bildningen, berättar Jonny Dreij, platschef hos Nya Bergska, men just våra öppet hus har vi hittills valt att hålla separerade. Men jag kan ju nämna att vi även var representerade på Norrköpings gymnasiemässa nyligen. Redan nu har vi elever från Norrköping som går på Nya Bergska, och vi tar gärna emot fler.

Vet du varför de kommer hit?

– Det beror nog på att vi har en bra skolbyggnad, bra skolmat och kanske det viktigaste av allt, att vi har 95 procent utbildade lärare på skolan. Det här är säkert saker som eleverna ser som framgångsfaktorer för dem.

Dessutom kunde man under öppet huskvällen titta in i en kemiverkstad, där man bland annat tillverkade kolsyreis. Vidare anordnades quiztävlingar, mästerskap i sten, sax och påse samt bjudning av kaffe, glögg och korv till alla besökare.

Mot slutet av kvällen blev det även nobelmingel i den så kallade Blå planeten innan professor Karin Öllinger från Linköpings universitet höll en nobelföreläsning om autofagi, det som årets nobelpris i medicin eller fysiologi handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om