Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt landmärke på Viberga

Ett nytt landmärke, som kommer att bli nästan 50 meter högt. Det byggs just nu på Vibergaområdet, av Finspångs Tekniska Verk.

Nytt landmärke. Anders Kvist från Finspångs Tekniska Verk och arbetsledaren Magnus Lindskog, framför nya ackumulatortanken som ska bli nästan 50 meter hög och därmed ett nytt landmärke på Vibergaområdet.

Nytt landmärke. Anders Kvist från Finspångs Tekniska Verk och arbetsledaren Magnus Lindskog, framför nya ackumulatortanken som ska bli nästan 50 meter hög och därmed ett nytt landmärke på Vibergaområdet.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-10-14 16:30

– Vi bygger en ackumulatortank och det handlar om en satsning på 25 miljoner kronor, som en miljöförbättrande åtgärd, säger Anders Kvist, affärsområdeschef Energi hos Finspångs Tekniska Verk.

På vilket sätt kommer ackumulatortanken att förbättra miljön?

– Genom att vi slipper använda eldningsolja, som stöttning vid framförallt köldknäppar och kalla vintrar i framtiden.

– Att bygga en ackumulator för vårt fjärrvärmenät är ett strategiskt beslut. Vi förser Finspång med fjärrvärme och varmvatten genom att elda hushållssopor, avfall från industrier och byggprojekt, rester från skogsbruk samt energiåtervinna överskottsvärme från SSAB.

Kommer ni att sluta helt med eldningsolja?

– Installationen av ackumulatortanken ger oss möjlighet, att radikalt minska förbrukningen av eldningsolja under de närmaste åren, säger Anders Kvist. Målsättningen är att vi ska kunna ha en helt fossiloljefri produktion år 2020. Och då ska vi vara framme i en minskning av utsläppen med cirka 800 ton koldioxid per år, via bidraget från ackumulatortanken.

Blir det även en ekonomiskt fördelaktig satsning?

– Ja, med tanke på oljekostnaden vi sparar in, räknar vi med att ha satsningen på de 25 miljonerna, återbetald inom en tidsperiod av 6 till 11 år.

Hur fungerar ackumulatortanken?

– Vi kommer att fylla den med hett fjärrvärmevatten, som sedan kan användas under de tidpunkter vi har störst värmebehov. Vi säkrar upp våra värmeleveranser till våra kunder och tar samtidigt ett rejält steg närmare vårt miljömål, att 2020 ha en fossiloljefri värmeproduktion, avslutar Anders Kvist.

Tanken, som får en slutlig höjd på nästan 50 meter och en diameter på 13 meter, kommer att bli ett häftigt tillskott till Finspångs skyline över Vibergaområdet. Den kommer att rymma cirka 6 000 kubikmeter vatten, som har en temperatur på 95 plusgrader.

När är ackumulatortanken färdigbyggd?

– Redan om en månad räknar vi med att den här klar på höjden, säger Anders Kvist. Sedan återstår att isolera den och ovanpå isoleringen sätta på ett yttre lager, som kommer att vara blåfärgat. Samma blåa färg som i vår logga.

Tilläggas kan att Finspångs Tekniska Verk AB är ett helägt kommunalt bolag med ett femtiotal anställda. Företaget producerar och levererar fjärrvärme och fjärrkyla till Finspångs tätort, ansvarar för den kommunala dricksvattenproduktionen och avloppshanteringen, ansvarar för avfallshantering inom kommunen samt sköter kommunens gator och vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om