Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bostadskris – då satsar de på koncept för billigare hus

Bostadsbranschen är i kris. Då startas ett nytt koncept i Melbysund för att kraftigt få ner kostnader för bostadsköpare. "Det har vad jag vet aldrig gjorts tidigare i Sverige för radhus i projektform", säger Kaj Nissén, delägare, Melby Hills.

Så här kan det se ut i området när nya radhusboenden tagit form.

Så här kan det se ut i området när nya radhusboenden tagit form.

Foto: Privat

Finspång2024-03-31 05:00

2019 planerades ett nytt bostadsområde i Melbysund, utanför Finspång. 2023 stod 22 hus uppmonterade och klara.

– När vi skulle sätta igång med andra etappen kom krigsutbrottet i Ukraina 2022 och allt tog tvärstopp, säger Kaj Nissén.

Bostadsmarknad och byggbransch i kris blev påföljden. Då hämtade Kaj Nissén inspiration från vår svenska historia gällande självbyggeri.

– På 1930-talet togs konceptet fram till arbetare som fick bygga husen själva, för att hålla nere kostnaderna. Det konceptet vill jag satsa på med start här i Melbysund. Genom att köpa ett skalhus och bygga mycket själv invändigt går det att få ner kostnaderna enormt mycket, säger han.

– Det blir en stor besparing. Ett skalhus kan köpas för runt 1,8 miljoner kronor, då ingår tomt, anslutning till, VA, el och fiber. En annan intressant aspekt är att man är fri att använda materialval enligt eget tycke och smak och kan färdigställa bostaden invändigt i egen takt. Ett nyckelfärdigt hus blir ungefär en miljon kronor dyrare, säger mäklaren Christian Boquist, Bo Lundvall & Son.

undefined
Mäklaren Christian Boquist, Melby Hills delägare Kaj Nissén och Storebro Prefabs vd Johan Brissman i samspråk i Melbysund.
undefined
Kaj Nissén visar var de nya husen i Melbysund ska ta form.

Byggföretaget Storebro Prefab AB är hustillverkare.

– Vi gör det här för att stimulera bostadsmarknaden och hjälpa lokala byggfirmor. Det viktiga är att försöka trycka ner prisnivån så lågt som möjligt. Det kan göras genom att få ner "overheadkostnader", säger Johan Brissman, vd, Storebro Prefab AB.

Vad innebär det att göra ett hus invändigt?

– Mycket kan alla göra, som måla och spackla. Sedan är det att sätta gips, göra kök, inneväggar, golv, listning och badrum. El och VVS ska man inte göra själv, utan ta in yrkeskunniga, säger Kaj Nissén.

– Är du snickare kan du göra det mesta eller så känner du kanske någon som kan göra jobbet, säger Johan Brissman.

– Vi har goda kontakter med lokala entreprenörer, om man inte vill eller kan göra jobbet själv eller delar av det, tillägger Christian Boquist.

undefined
Christian Boquist, Kaj Nissén och Johan Brissman tror stenhårt på den nya satsningen.

Konceptet "Gör-det-självbyggarna" inleds med tre bostäder, men det finns möjlighet för åtta bostäder i radhusform vid samma område i Melbysund.

– Det finns skalhus för villabebyggelse, men är nog unikt för radhus i projektform. Tanken är att det ska kunna utökas till hela landet. Det är "win-win" för alla: köpare, hantverkare och hustillverkare, säger Kaj Nissén.

– För nyckelfärdiga hus som får bygglov i juni kan inflyttning ske i augusti/september. Det går att få tillgång till skalhusen på ungefär en-två månader efter bygglov, säger Johan Brissman.

– Vi börjar säljstart med tre radhus av totalt elva radhus i denna etapp, säger Christian Boquist.

undefined
Johan Brissman, vd, byggföretaget Storebro Prefab AB, berättar om hur kostnader kan minskas på olika sätt.
undefined
Utsikt över Glan har flera av bostäderna i området.

1931 bildade nybyggarna en trädgårdsstadsförening. I området vid Ängby slott började byggandet och det fortsatte sedan under hela 1930-talet. Under ledning av Stockholms stads fastighetskontor byggdes 1931–1938 1 200 småstugor genom självbyggeri. 1931 stod 201 hus klara, huvudsakligen av typen ett och ett halvt plan.

1932 uppfördes 286 hus och då infördes nya hustypen: enplanaren, hus med en våning över markytan. Därefter byggdes omkring 165 hus per år och 1938 fanns totalt 1 310 egna hem i Norra Ängby. Byggandet skedde i regi av Stockholm stads småstugebyrå (SMÅA). Småstugebyrån köpte in material och husen uppfördes som självbyggen. Tjänstemännen fick själva bidra med sin arbetskraft, vilket skulle motsvara en tiondel av hela byggets kostnad, för att slippa en hög kontantinsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!