Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt info-system sparar både tid och pengar

Sedan i början av hösten har Finspångs kommun introducerat ett nytt informationssystem kallat GIS - geografiskt informationssystem. I andra kommuner har man genom GIS sparat 500 000 kronor på ett år.

Färsk chef med färskt informationssystem som spar både tid och pengar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Färsk chef med färskt informationssystem som spar både tid och pengar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-12-13 06:00
Systemet är uppbyggt av kartor och kopplat till fastighetsregistret, kommunregistret och adressregistret i tätorten.
- Här kan man snabbt på datorn se vem som bor var och vem som är ägare till vilken fastighet. Man kan också snabbt se exempelvis hur många femåringar det bor i ett område, säger Bo Peterson bygg- och miljöchef.
Men GIS har många fler möjligheter och utvecklas ständigt, ett av dem är "ruttplanering".
- Om jag till exempel ska planera in skolskjuts så sätter jag markören på en första punkt, sedan lägger jag in alla ställen där man ska hämta och sedan räknar GIS ut vilken väg som är snabbast och närmast, säger Uno Sandberg som är planingenjör på förvaltningen.

Som ett röntgensystem
På kartan på datorn markeras snabbt ut vilken rutt som är bäst. Likadant kan man göra med planerandet av färdtjänst, samhällsbetalda resor och vilka turer hemtjänsten ska göra.
Man kan också se vad som finns i gatunätet, vatten- och avloppsledningar och fjärrvärmenät. Så småningom kan man också se andra saker som till exempel bredband.
- Vi började i höstas och 140 medarbetare på kommunen har fått en grundutbildning, meningen är också att invånarna ska kunna använda GIS via hemsidan, säger Bo Peterson.

Ny GIS-ingenjör
Alla har dock inte samma behörighet och allt får inte registreras. Informationen uppdateras en gång i veckan.
Hittills har man sett att varje medarbetare bygg- och miljökontoret i genomsnitt sparar in tio minuter om dagen på att slippa springa fram och tillbaka och titta i de gamla arkiven. Det blir ungefär en timme om dagen som nu kan ägnas åt att arbeta med andra saker.
I januari kommer en ny tjänst att tillträdas som GIS-ingenjör med uppgift att fortsätt utvecklingsarbetet för kommunen och dess anställda.
1 miljon kronor har man satsat i projektet och det är i huvudsak av ekonomiska skäl som man infört GIS, men också för att få en bra kvalitet som underlättar och gör det enklare att nå ut till allmänheten med färsk information.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om