I maj stängdes hopptornen vid Bönnerbadet och Lotorp av under hela badsäsongen 2022. Anledningen: Båda ansågs vara i för dåligt skick. I slutet av juni beslutades att hopptornet i Lotorp skulle rivas efter skadegörelse och vandalisering vid badplatsen.
Nu har kommunstyrelsen beslutat att ett nytt hopptorn ska byggas i Lotorp. Beräknad kostnad för nytt hopptorn och längre bryggsektion är 1,5 miljoner kronor.
– Kommunen har ett tufft, ekonomiskt läge, men vi tycker den här satsningen är viktig. Det har vi märkt på medborgarnas engagemang, säger utbildningsrådet Frida Granath (S).
Kristdemokraterna ville att hopptornet inte skulle byggas i detta ekonomiska läge, utan senare – och fick medhåll av Moderaterna. Men de fick inte igenom förslaget.
– Vi vill absolut ha ett nytt hopptorn och tycker det är en bra satsning, men inte kommande året med tanke på det ekonomiska läget och de utmaningar vi har, säger socialrådet Kristin Andersson (KD).
Kommunens fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius har märkt av att intresset varit stort för ett nytt hopptorn.
– Vi har fått in medborgarförslag med önskan om det och vet att hopptornet varit uppskattat, säger hon.
Kommer det nya hopptornet bli säkrare än det tidigare?
– Nya hopptornet ska byggas efter de krav som finns i dag. Utformningen kommer bli nästa steg att ta beslut om.
Badplatsen i Lotorp ska även göras säkrare i form av en längre bryggsektion.
När kan hopptornet stå klart?
– Nu har politikerna precis tagit beslut och medel har avsatts för det här, så det är för tidigt att säga något om, säger Lizzie.
Totalt investerar kommunen två miljoner kronor i form av en landsbygdssatsning på kommunala badplatser, utanför tätort.
– Det är svårt för föreningar, som gör många insatser ideellt. Nu kommer vi som kommun stärka upp och göra i ordning toaletter, skyltning och avfallshantering vid flera badplatser, säger Frida Granath.
Finspångs kommun har 14 badplatser i kommunal regi, varav elva av dessa ligger utanför tätorten. Inspektioner har visat att bara några få toaletter håller god standard, vissa har tagits bort på grund av att dessa varit i för dåligt skick.
Skyltningen vid kommunens badplatser ska uppdateras. Det gäller främst parkeringsförbud och att tydligt markera anvisad plats för räddningstjänsten vid tillbud och skyltning vid avfart mot badplats.
Dessutom ska sorteringskärl placeras ut för att försöka få bukt med nedskräpning och avfallshantering vid badplatserna.
– Förutsättningarna för föreningar som har driftansvar för badplatser skiljer sig åt. Satsningen kommer underlätta att det blir enklare att sköta och det kommer bli trevligare att besöka badplatserna, säger Lizzie Örn Sagrelius.
Vad händer med avstängda hopptornet vid Bönnerbadet, förs det diskussioner om vad som ska göras där?
– Det är också ett hopptorn som behöver renoveras, men det som planeras nu är en landsbygdssatsning. Bönnerbadet ligger i tätorten och där måste medel tas från annat håll, säger Kristin Andersson.
– Jag vet att förvaltningen tittar på olika möjligheter för hopptornet vid Bönnerbadet, säger Lizzie Örn Sagrelius.
Hon har märkt att fler besökt kommunens badplatser under coronapandemin.
– Framförallt har det skett en ökning vid badplatser närmare tätorten. Våra badplatser är viktiga miljöer för medborgarna, det är kul att jobba med den här typen av utveckling, säger Lizzie Örn Sagrelius.