Folkbladet möter eleverna på CNG:s gymnasieingenjörssatsning - på Bergska skolan. Inte helt obekant är CNG:s lokaler för små och därför har eleverna fått inkvartera sig på den andra gymnasieskolan i kommunen. Och här har eleverna verkligen fått vara med och forma sitt klassrum:
- Vi jobbar i projektform och det första vi fick göra var att designa klassrummet, som att planera vilka möbler vi ville köpa in, kaffebryggare och vattenkokare. Sedan fick vi övertala ledningen om att vi verkligen behövde de här grejerna. Det gick igenom! berättar Isak Eliasson, 20, som är en av eleverna på programmet.
Han kommer från Umeå och hade inte svårt att välja Finspång som studieort framför någon av de andra 20 städer som startat upp det fjärde teknikåret på gymnasienivå.
- CNG samarbetar med Saab i Linköping och jag vill bli stridspilot, eller pilot, det har jag velat sen jag var fem-sex år, säger han.
?Mjukstart?Eleven Hannes Andersson, 20, vet inte riktigt vad han vill bli, men tog chansen att bli gymnasieingenjör när den fanns.
- Något vill jag läsa vidare till, men jag vet inte vad. Det här känns som en bra uppvärmning inför högskolan, säger han.
Mathilda Andersson, 19, pendlar från Mjölby.
- Det är en snabb och effektiv utbildning. Jag vill plugga vidare men är inte sugen på att läsa fem år på universitetet, säger hon.
Vad vill du bli då?
- Jag får se var det leder, jag vet inte riktigt än, säger hon.
Läs mer i lördagens tidning.