Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt beslut om LOV

Sedan Lagen om valfrihet i hemtjänsten, LOV, infördes i kommunen är det få som valt privata utförare. Frågan är nu om LOV ska finnas kvar alls framöver.

Foto: Monika Miranda Maureira

Finspång2017-09-02 07:00

Ärendet kommer upp på kommunstyrelsens sammanträde på måndag. Som grund ligger en utvärdering, gjord av sektor vård och omsorg, på uppdrag av politikerna.

– Att få till en utvärdering har varit ett prioriterat uppdrag sedan 2016, vi har ju haft LOV ett antal år nu, konstaterar Ulrika Jeansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

LOV infördes inom hemtjänsten i Finspångs kommun 2011 och innebär i korthet att brukaren som i det här fallet i stället kallas kunden, har möjlighet att själv välja utförare av hemtjänst, privat, eller i kommunens egen regi. Det handlar om såväl servicetjänster - inköp och städning, som omvårdnadstjänster. 162 kommuner i landet har infört LOV.

I Finspång finns idag två privata företag som utförare, godkända av kommunen. Det är inte garanterade ett visst antal kunder utan är helt beroende av de val som görs.

– Båda utför servicetjänster, tyvärr har vi ingen privat utförare av omvårdnadstjänster, de sker i kommunal regi , tillägger Ulrika Jeansson.

Utvärderingen visar att det är få kunder, bara 17 personer idag, som valt de privata alternativen. 296 kunder använder serviceinsatser med kommunen som utförare.

Det är en siffra som Ulrika Jeansson trots allt inte är förvånad över.

– Nej, faktiskt inte, eftersom det är väldigt få klagomål på de insatser som utförs i kommunens egen regi.

Kan det inte vara så att kommunen varit dålig på att informera om de privata alternativen?

- Det tycker jag inte, sedan är frågan hur mycket vi ska göra och vad det får kosta. Det ligger ju också på företagen själva att saluföra sig på till exempel olika pensionärsträffar.

Enligt utvärderingen är en av de stora fördelarna med LOV just att det skapas förutsättningar för företag att etablera sig, samtidigt som kunden kan välja såväl utförare som möjlighet att köpa tilläggstjänster.

Men det finns även ett resonemang kring vad kunden ser som valfrihet.

– Är det egentligen vem som ska utföra tjänsterna? Eller är det i stället vad man ska få hjälp med, när och hur? säger Ulrika Jeansson.

Som underlag för beslut finns tre olika alternativ, (se utförligare i faktaruta) :LOV finns kvar, LOV finns inte kvar och LOV finns kvar med del av verksamheten upphandlas. Det är kommunfullmäktige som tar det avgörande beslutet i frågan.

Olika alternativ kring LOV

A: LOV finns kvar - kräver mer administrativa resurser, motsvarande 0,25 årsarbetare, kommunen måste även bestämma vilken ambitionsnivå informationen till kunderna skal ligga på, kostnad för annonsering beräknas till 50 -100 000 kronor

B: LOV finns inte kvar - underlättar uppföljningsarbetet av ekonomin för de egna hemtjänstenheterna. De privata utförarna har så liten del av kunderna att det inte kommer att påverka deras försörjning

C: LOV finns inte kvar med del av verksamheten upphandlas - man behåller de privata aktörerna genom att upphandla delar av serviceinsatserna som exempelvis städ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!