– Syftet är att få bättre måluppfyllelse för eleverna och samtidigt skapa nya möjligheter för lärarna att arbeta mer tillsammans i arenor för kollegialt lärande, enligt barn- och utbildningschefen Mikael Hultberg.
Det nya avtalet gäller från och med nästa läsår, 2015-2016, och sträcker sig över minst tre år.
Har du fått några reaktioner redan, från Finspångs cirka 200 grundskolelärare?
– Ja, många är nyfikna på nya avtalet och flera har redan sagt ja. Men man har på sig fram till terminsstarten 17 augusti att bestämma sig, så det är först då vi ser hur många som sagt ja.
– Men jag hoppas förstås att i princip alla säger ja, eftersom det här känns som en modernisering av lärarnas arbetstid. I princip handlar det om att de går från 35 timmars tid på sin skola och 10 timmar förtroendetid utanför skolan till 40 timmar skoltid och fem timmar i förtroendetid. Det positiva är att lärarna får mer gemensam arbetstid, vilket vi tror blir bra.
Det är alltså upp till varje lärare att själv besluta sig för, om man vill vara med eller gå kvar på nuvarande avtal.
För lärare som går med på det nya lokala avtalet, ger det en löneökning på, i genomsnitt, 2 000 kronor per månad.
– Möjligheten till en sådan här lösning har funnits i det centrala avtalet under många år, men få kommuner har lyckats mötas i upplägg som känns bra mellan parterna, säger Mikael Hultberg.
– Det är glädjande att vi har haft förtroendefulla dialoger mellan parterna och att vi kommit fram till ett avtal här i Finspång.
Vad är det bästa med nya avtalet?
– Lärarna behöver arbeta mer tillsammans för att utveckla lärandet, professionen och få till ett mer hållbart lärararbete, framhåller Mikael Hultberg.
– Det ska bli spännande att följa hur många som väljer att gå med och vilka effekter vi kan få se.