Det var tidigt på fredagsmorgonen i oktober förra året som olyckan var framme. En brand hade startat hos Grillen på Bergslagstorget i Finspång och orsakat rök- och sotskador. Brandinspektör Daniel Svanér berättade för NT att branden startade vid en spishäll och att en snabb släckning räddade byggnaden från fullskalig eldsvåda. Ägaren Kent "Kenta" Persson fick beskedet strax efter släckningsarbetet och var förståeligt nog upprörd.
– Det känns för jävligt. Just nu är det mycket som snurrar i huvudet, sa han till NT:s reporter då.
Lördagen den 16 juli öppnades återigen Grillen, som har varit i familjen Perssons ägo sedan starten 1969. Skadorna från branden var omfattande och krävde nästintill en helrenovering.
– Vi lyckades rädda mosmaskinen, glassmaskinen och frysskåpet. Allt annat är nytt, säger Kent när vi träffar honom strax efter nyöppningen.
Nio månader tog det att få allt klart. Kent berättar om den stressiga tiden och arbetet för att återigen kunna öppna Grillens portar.
– Själva återbyggandet skötte min grabb, hans kompisar och min svåger. Allt som allt blev det minst ett tvåmiljonersprojekt, säger han.
Väntan på försäkringsbolag och tekniska undersökningar tog lång tid innan renoveringen kunde påbörjas. Nu jobbar Kent mest med att hamna på stadig fot efter månader utan verksamhet.
– Just nu försöker jag mest få allt att gå runt igen och har anställt åtta personer, säger han.