Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyrekrytering - en stor utmaning för kommunen

Rekryteringen av ny personal blir en stor utmaning för Finspångs kommun de närmaste åren. Stora pensionsavgångar bland de kommunanställda gör att mycket ny personal måste anställas.

Foto: Gustafsson Johan

FINSPÅNG2007-11-16 00:07
Fackförbundet SKTF har nu gjort en undersökning om vad kommuner och landsting har för strategi för att rekrytera ny personal. Undersökningen som presenterades nu i veckan visar att kommunerna och landstingen kommer att behöva rekrytera 50000 nya arbetare bara under 2008.1 660 anställda
Finspångs kommun är inget undantag. Idag finns 1660 anställda i kommunen och till det tillkommer cirka 340 vikarier. Nästa år har kommunen totalt 214 medarbetare mellan 61 och 67 år. Det är personal som uppnått en ålder, som gör att de kan gå i pension om de vill. Lärare, vård och omsorgspersonal, kökspersonal och lokalvårdare står för den största delen av den här gruppen. 28 personer kommer att uppnå den vanliga pensionsåldern 65 år nästa år.Och de som går i pension måste ersättas, vilket innebär att kommunen har ett omfattande rekryteringsarbete framför sig. Det är kommunens tillförordnade personalchef Stig Karlsson väl medveten om. Men han är ändå optimistisk.- Säger vi att generationsväxlingen är ett problem så blir den det, säger han. Ser vi den istället som en utmaning tror jag att vi kan hjälpas åt att lösa det här. Det här är inget unikt för Finspång. Det ser ungefär likadant ut över hela landet.Han säger att det är viktigt för kommunen att se till så att inte alla som har möjlighet att gå i pension gör det samtidigt. De som är över 61 år måste erbjudas arbetsvillkor som gör att de vill stanna kvar i kommunen. Det kan till exempel handla om att gå ner i arbetstid, om de så önskar.Färre unga
De närmaste åtta åren kommer färre unga personer att komma in på arbetsmarknaden än det antal personer som pensioneras. Det innebär en hårdnad konkurrens mellan olika kommuner, landsting och privata företag om arbetskraften. Stig Karlsson säger att Finspångs kommun inte kommer att ha möjlighet att locka ny personal till sig med löfte om höga löner. Det man däremot kan locka med är att den kommunanställda personalen överlag verkar vara ganska nöjda med att arbeta i kommunen. Medarbetarenkäter har visat att de kommunanställda i Finspång är nöjdare med sitt arbete än vad riksgenomsnittet för kommunanställda ligger på. Det kan vara en bra reklam för kommunen när man vill locka nya medarbetare till sig, tror Stig Karlsson.- Det bästa vi kan locka med är att våra egna medarbetare är nöjda, säger han. Vi kan aldrig få bättre ambassadörer för oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om