Academic Works årliga undersökning, "Young Professional Attraction", visar en ny trend. Många unga lockas av att jobba inom tung industri. SSAB, med verksamhet i Finspång, tar klivet in på 33:e plats, efter att ha varit helt borta från listan under flera år.
– Jag tror en starkt bidragande orsak är SSAB:s omställning till fossilfri tillverkning. Ungdomar tänker mycket på hållbarhetsdelen, säger Peter Breti, platschef, SSAB, Finspång.
Han berättar att år 2030 ska samtliga SSAB:s fabriker i Sverige och Finland ha ställt om till helt fossilfri ståltillverkning.
– Det kommer innebära att tio procent av hela landets koldioxidutsläpp minskar, säger Peter Breti.
22-årige Oscar Aman Kylegård och 31-åriga Liza Kantare är två av företagets nyanställda. Oscar är nyutexaminerad efter att ha studerat i Visby och arbetar som kvalitets- och processutvecklare.
– Jag är född och uppvuxen i Nyköping, med SSAB:s anläggning i Oxelösund, som ligger i närheten. Som ung i dag pratas det alltid miljötänk i skolan. Det är viktigt för mig, då blev SSAB ett bra val. Jag har flyttat till Finspång, säger Oscar.
Liza anställdes som produktionsplanerare i maj.
– Jag var hamnoperatör i Oxelösunds hamn tidigare och jobbade mot SSAB, med att lasta och lossa rullar i hamnen. Sedan träffade jag en kille från Finspång, blev kär, flyttade hit och sökte jobb här, säger Liza.
Varför tror ni att många unga väljer att söka sig till industrijobb på SSAB?
– Jag tror att man blir matad från dag ett i skolan att vi måste rädda vår planet. Då är det viktigt att tänka på att minska koldioxidutsläppen, där ligger SSAB i framkant, menar Oscar.
– Jag tror att unga lockas av att det går att få bra jobb, även utan utbildning. Själv tycker jag det är kul att få se nästa steg i processen, jämfört med mitt tidigare jobb. Ingen arbetsdag är den andra lik, säger Liza.
Oscar lyfter också fram variationen.
– Det passar mig väldigt bra med många olika arbetsuppgifter. Sedan är alla så familjära, det är kul att komma till arbetsplatsen varje dag, säger Oscar.
Vid tidningens besök lackeras det första fossilfria stålet vid anläggningen i Finspång.
– För oss är det stort. Till en början sker det i mindre skala till särskilt utvalda kunder. Vi hoppas allt ska gå enligt plan, sedan kommer det ske större, volymmässiga förändringar inom några år, säger Peter Breti.
– Jättekul att få vara med om det, så nära inpå att jag anställdes dessutom, säger Oscar Aman Kylegård.
I dagsläget arbetar 65 anställda vid SSAB i Finspång inom yrken som kvalitetstekniker, operatör, processutvecklare, automatiseringsingenjör, produktionsplanerare och logistiker.
– Vi når nästan ett varv runt jordklotet i antalet kilometer plåt som tillverkas i Finspång under ett år, säger Peter Breti.
Vad betyder det att SSAB anses attraktiv som arbetsgivare bland unga?
– Det kan innebära att vi får lättare att rekrytera och hitta unga, duktiga medarbetare.
Han skulle gärna se fler kvinnor i industrin.
– Cirka 13 procent hos oss är kvinnor, jag skulle gärna ha fler. Det är bra med en mix av människor på arbetsplatser. Jag tror många tjejer missar alla fördelar som finns i industrin, säger Peter Breti.
– Det är så stort fokus på arbetsmiljö nu att man inte alltid behöver vara fysiskt stark för att klara av att arbeta i industrin, säger Liza Kantare.