Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya skyltar i Bruksparken?

FINSPÅNG
Öka kunskapen om och intresset för den lokala och regionala kulturen och kulturhistorian. Det är ett syfte med projekt Skådeplats Östergötland som Finspång deltar i.

Finspång2002-02-09 00:00
Folkbladet har flera gånger berättat om länsprojektet Ett 1900-tal som genomfördes mellan 1997 och 2000. I Finspång resulterade projektet i en historisk databas. Nu har projektets fortsättning, kallat Skådeplats Östergötland, inletts och Finspång deltar även den här gången.
Skådeplats Östergötland är ett projekt med syfte att utveckla, levandegöra, aktivera och formera viktiga delar av länets tillgångar vad gäller kultur och kulturhistoria.
- Det kan till exempel vara en byggnad som är vacker, men den ska inte bara vara det utan man kanske kan utveckla det till ett museum, uppföra något spel där eller sätta upp informationsskyltar, säger Christer Öjring som är med i den lokala arbetsgruppen för projektet.

<b>Öka kunskap och intresse</b>
I gruppen finns också representanter från näringslivet, studieförbund och hembygdsförening.
En av huvuduppgifterna i projektet är att öka kunskapen om och intresset för den lokala och regionala kulturen. I Finspång har arbetet inte pågått så länge, vilket gör att så många konkreta idéer ännu inte finns. Det som dock framkommit i den lokala arbetsgruppen är ett intresse för att utveckla Bruksparken.
- Det vi pratat om här att skylta upp parken ordentligt. Det kan till exempel vara informationsskyltar om händelser som skett där. Det här har det pratats om länge att göra så det tror jag kommer prioriteras, säger Christer Öjring.

<b>Bruks- och industrihistoria</b>
Han berättar vidare att projektsamordnaren i länet förslagit att Finspång, Valdemarsvik och Åtvidaberg skulle kunna jobba tillsammans med en del i projektet som ska handla om bruks- och industrihistoria.
Projektets huvudmål är att initiera och utveckla sådant som på sikt kan få ekonomisk betydelse. I ledningsgruppen för länsprojektet finns ÖBF, Östergötlands länsmuseum, länsbiblioteket i Östergötland, Arbetets museum och Kulturarv Östergötland.

<b>Göra projektbeskrivning</b>
Nio av länets kommuner är i dag engagerade i projektet. Olika delteman finns i projektet, ett är ovan nämnda Bruks- och industrihistoria andra är Emigration och Det litterära Östergötland.
Vissa resultat av projektet beräknas kunna redovisas redan i år, men de flesta först nästa år. Om en kommun bestämmer sig för att göra någon del i projektet ska först en projektbeskrivning göras och sedan bidrag för genomförandet sökas. Medverkande kommuner, organisationer och institutioner har avsatt en mindre summa var till detta. De externa pengar som projektet får fördelas på de olika delprojekten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om