Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya reglerna ska göra föreningslivet mer jämställt

Det ska bli mer lönsamt att få med flickor i föreningslivet. "Vi har precis som många andra kommuner ett problem med det", säger fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius.

Fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius tror att de nya reglerna kommer att underlätta för föreningar som vill bredda sig.

Fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius tror att de nya reglerna kommer att underlätta för föreningar som vill bredda sig.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-05-19 15:30

Kommunen har klubbat nya regler för föreningsstöd till kultur- och fritidsverksamheter. De börjar gälla 2023 och grundar sig i en motion från Vänsterpartiet om ett utökat och mer jämställt idrottsutövande för unga.

En stor förändring ligger bland barn och unga mellan 5 och 21 år, där föreningarna nu kommer att få större ersättning för flickor än pojkar. Sju kronor per flicka och fem kronor per pojke.

– Jag tror att vi med de nya reglerna skapar lite större utrymme för föreningarna att bredda sina aktiviteter. Att de kanske har råd att satsa mer på breddidrott högre upp i åldrarna. Det är inte bara de ungdomar som vill elitsatsa och har en självklar plats i ett prestationslag som det ska finnas plats för, säger fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius.

– Sedan är det ett försök att få in fler flickor i vårt föreningsliv. Vi har precis som många andra kommuner ett problem med det. Vi försöker skapa incitament för föreningarna att satsa på det här.

undefined
Fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius tror att de nya reglerna kommer att underlätta för föreningar som vill bredda sig.

Syftet är att stötta föreningarna för att nå fler barn och unga i underrepresenterade grupper.

– Vi har också fokus på paraidrott och försöker att se till att barn och unga med funktionsnedsättning också ska ha en självklar plats i föreningslivet, säger Lizzie Örn Sagrelius.

Förhoppningen är också att fler unga ska vilja fortsätta med sin aktivitet länge.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) lyfter fram regionens ungdomsenkät som visar att fler tjejer än killar på högstadiet och gymnasiet i Finspång mår dåligt. 31 procent av tjejerna på högstadiet vittnar om daglig oro och/eller ångest.

– Vi vet att det finns tydliga kopplingar. De som har fritidsaktiviteter eller deltar aktivt i föreningsliv går det bättre för i skolan. Det är ett skyddsnät, säger Ulrika Jeansson.

undefined
Ulrika Jeansson (S) ser flickors deltagande i föreningslivet som en viktig pusselbit för att förbättra deras mående.

En annan nyhet är att det kommer läggas större vikt vid hur mycket aktiviteter som anordnas av föreningarna.

– Vi svänger om lite med anläggningsbidraget. Förut har det byggt på vad man har för anläggning, inte vilken aktivitet man haft för barn och unga. Man får fortfarande bidrag för sina planer, men man får också viktat efter hur mycket aktivitet man har, säger Ulrika Jeansson.

Förutom barn och unga ska föreningar som arbetar inkluderande med personer över 75 år premieras.

Dessutom får sociala aktiviteter som nattvandring, simskola och organiserad spontanidrott rätt till aktivitetsbidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!