Nya regler för småföretag
Förändrade skatteregler för småföretagare är i princip bra - men de borde gått ännu längre. Det anser Håkan Larsson, östgötaordförande i Företagarna och egen företagare i åkeribranschen.
Håkan Larsson, ordförande för Företagarnas östgötadistrikt anser att nya beskattningsregler inte går tillräckligt långt.Foto: Titti Olovsson
Foto:
- Det är ett regelsystem som vi har kämpat emot i flera år, säger Håkan Larsson.
3:12-reglerna handlar om fördelningen mellan lön och kapitalinkomst. Det är en komplicerad regel men kortfattat innebar den en ökad beskattning på kapitalinkomst för att hindra att företagare valde det i stället för lön. Skatten på kapital är lägre än skatten på lön.
- När skatten kom till hade vi höga marginalskatter i Sverige. Teoretiskt kunde då en företagare välja att ta utdelning på aktier i stället för lön. Därför införde statsmakten den här regeln. Jag tror inte att så många valde det alternativet, som innebar att man avstod pensionspoäng.
Nytt
Småföretagarna ansåg 3:12-reglerna som särbehandling. En hel grupp blev särbehandlad på grund av vad några få gjorde. Enligt Larsson har även de flesta politiker kommit fram till detta.
- Regeln var en hämsko för utveckling i företagen, säger Håkan.
- Alla politiker har insett att det inte är någon bra regel. Det spelar ingen roll vilket parti de företräder, de inser ändå att det inte är bra. Men allting tar lång tid att förändra.
"Sämre"
Från årsskiftet har alltså de här reglerna förändrats. Företagare som har många anställda där ägarna kan ta ut hög lön, får ta ut kapitalbeskattad utdelning i förhållande till utbetalda löner i företaget. En förenklingsregel innebär att 65 000 kronor per år kan tas ut som kapitalbeskattad inkomst. Detta berör cirka 100 000 företagare i hela landet.
Företagarna nationellt skriver på sin hemsida, att reformen sammantaget blev sämre än organisationen hoppats på. Det är bra för dem som nöjer sig med uttag på 65 000 kronor årligen och för dem som är tillräckligt stora för att dra nytta av regeln om kapitalbeskattning i förhållande till löneutbetalningar.
I det fallet har skattesatsen sänkts från 30 till 20 procent. För dem som är för små för att klara kravet på höjt löneuttagskrav, är reformen en besvikelse, anser Företagarna. För dem minskar möjligheten att ta ut den lägre, kapitalbeskattade utdelningen.
En stor nackdel med de nya reglerna är reavinstbeskattningen, menar Företagarna.
Reavinstbeskattningen vid försäljning av företag skärps, från 43 procent till cirka 55 procent vid en reavinst på en miljon, enligt organisationens uppgifter.
- Det är särskilt allvarligt eftersom vi står inför ett generationsskifte, säger Håkan Larsson. De flesta småföretagare i dag är 40-talister, som snart vill dra sig tillbaka. Reavinstbeskattningen förhindrar möjligheten för andra att ta över.