Magnus Håkansson inledde yrkesbanan som polis för 13 år sedan. Han arbetade som ordningspolis i Norrköping under flertalet år innan steget togs till att bli områdespolis i Finspång 2016.
– Det var första satsningen på områdespoliser i Finspång. Det har alltid lockat mig, man kan jobba bredare och har möjlighet att påverka på ett annat sätt, menar Magnus Håkansson.
Nu tar han steget till att bli gruppchef för polisens yttre områden i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.
– Jag var tillförordnad gruppchef förra året och fick lära mig hur jobbet fungerar. Det handlar mycket om personal- och verksamhetsansvar och att jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Han vill att polisens och kommunens återkommande medborgarlöften, som handlar om att lyssna på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra, ska prioriteras ännu mer.
– Det är medborgarnas önskan som vi utgår ifrån. Jag vill att det ska bli mer känt för allmänheten och att det ska nå ut till fler att det går att påverka tack vare dessa medborgarlöften, betonar Magnus Håkansson.
Prioriteringsområden för nuvarande medborgarlöfte i Finspångs kommun är hastighetskontroller och trafikbrott, hjälpa unga i riskzon och bekämpa klotter och skadegörelse.
– De ska känna att vi åtar oss att jobba med saker som de upplever som problematiska, vad medborgarna tycker är viktigt.
Kan du ge exempel på problemområden i kommunen?
– Trafiken engagerar, där får vi mycket till oss. Det kan vara buskörningar, speciellt kvälls- och nattetid, men även att vi ska göra fler hastighetskontroller och bekämpa rattfylleribrott.
Antalet områdespoliser i Finspång utökas med två tjänster, vilket innebär att det med Magnus inräknat, är sex personer som är verksamma inom yttre tjänst i kommunen.
– Det är superviktigt och ger oss större möjligheter. Vi kan täcka fler timmar och finnas på fler ställen i vår kommun, som är vidsträckt geografiskt. Vi tjänstgör alla tider på dygnet, även helger och nätter, understryker Magnus Håkansson.
I Söderköping och Valdemarsvik är han gruppchef för fyra områdespoliser.
– Jag åker mellan orterna och finns på plats på olika ställen, även om jag har mitt kontor i Finspång.
43-åringen är tillfreds med sin nya roll.
– Det känns väldigt utmanande, det är den här typen av arbete som jag vill syssla med.
Hur har det senaste året varit när det gäller brottsligheten i Finspångs kommun?
– Det är inget direkt som sticker ut när det gäller grova brott. Men Finspångs kommun har en etablerad narkotikascen och det har varit ett stort problem under en längre tid. Narkotikan ligger bakom mycket annan brottslighet och psykisk ohälsa, säger Magnus Håkansson.
Han påpekar att områdespoliser ofta rör sig ute i samhället för att bygga upp kontaktnät och skapa relationer.
– Vi jobbar mycket förebyggande, exempelvis mot ungdomar. När det gäller narkotikabrott arbetar vi en hel del med hundsökningar, både vid allmänna platser och i skolmiljöer.
Vad är det bästa med att arbeta som polis?
– Att kunna göra skillnad. Variationen i arbetet, det finns så många vägar att gå inom polisen. Det går att jobba med allt möjligt, från helikopterpilot till ingripande polis. Det är nog inte alla som känner till att det är ett väldigt brett och stort spektrum, det är möjligt att specialisera inom en mängd olika roller, konstaterar Magnus Håkansson.