Nyligen har Finspångs kommun börjat placera ut nya skyltar för vad som gäller för parkeringar i Finspång. Många invånare är upprörda över den nya policyn.
– Jag tycker Finspång är för litet för den här typen av parkeringsregler. Givetvis ska vi använda oss av parkeringsskiva, så det inte spårar ur. Men i centrum borde det vara gratisparkeringar så långt det går, för att få folk att vilja åka dit och att det ska vara lättillgängligt, säger hon.
Helene anser att avgiftsbelägga parkeringar vid skolor är fel.
– Det borde vara gratis både för elever och anställda. Vi har egentligen inga parkeringsbekymmer i vår kommun. Det är något som våra politiker har skapat, anser hon.
Helene tror inte att politikerna kommer ändra sitt beslut trots det stora stöd hon fått med sitt e-förslag.
– Jag vill ändå markera att jag och många med mig inte är nöjda med hur den här frågan har hanterats. Katrineholms kommun har en stor välkomnande skylt när man kommer dit med bil, med information om var det finns gratisparkeringar i deras centrum. Det borde Finspångs kommun också satsa på, istället för att avskräcka från att ta bilen, säger hon.
Det var i mars 2023 som kommunfullmäktige fattade beslut om nya parkeringstaxor som ett led i kommunens parkeringsstrategi.
– Efter att beslut togs beställdes skyltar och under juni började vissa parkeringar att skyltas. Skyltarna täcktes över fram till mitten av juli, då taxan startade på en del av parkeringarna. Alla parkeringar är inte skyltade ännu, men de ska komma på plats under augusti och september, säger Helena Wetterhall, strategchef inom sektor samhällsbyggnad.
I sociala medier har kommunanställda ifrågasatt att de nu måste börja betala för att parkera sin bil på jobbet, vilket nu blir fallet vid till exempel skolor och förskolor.
"Som anställd av Finspångs kommun, får jag betala 2 400 kronor netto per år för att parkera vid min arbetsplats. Detta är inte ok! De som jobbar mer centralt än mig, får betala 3 600 kronor per år. Jobbar man i ytterområdena finns ingen avgift alls", skriver en person som arbetar vid en förskola i Facebookgruppen "Finspång i mitt hjärta".
Mats Annerfeldt (S) är kommunstyrelsens ordförande och en av beslutsfattarna till den nya parkeringsstrategin.
– När vi antog strategin handlade det mycket om klimathänsyn och att vi vill ha en så bilfri miljö som möjligt. Meningen är att de som pendlar för att arbeta i centrum ska parkera vid Lillsjöbäcken och att "Lidl-parkeringen" ska vara till för kunder till företagen och övriga som har ärenden i centrum, därför är den fortsatt avgiftsfri men med P-skiva. Att ha parkeringen vid Lidl full med bilar, så besökare inte kan parkera är inte bra för företagen i centrum.
Men är det schysst att en kommunanställd ska betala flera tusen kronor om året för att parkera vid sitt arbete?
– Kommunanställda som parkerar vid Lillsjöbäcken, i närheten av kommunhuset, har betalat under en tid och nu utvecklar vi det, så det blir mer likställt. Dessutom tycker jag inte att det är speciellt dyrt, säger Mats Annerfeldt.
Lena Dahl arbetar på kommunen och uppskattar inte de nya parkeringsreglerna och avgifterna.
– Nej, det är katastrof och jätterörigt, med olika taxor, zoner, appar och flera parkeringsbolag. Förut kunde alla stå gratis, förändringen kom när nya vårdcentrum byggdes. Hur ska äldre personer som kanske inte har en modern telefon klara av det här? Det är verkligen skitdåligt, säger hon.
Lena berättar att hon numera tar cykeln till jobbet.
– Ja, aldrig att jag betalar för att få jobba, förklarar hon med eftertryck.
En viss tolerans finns från kommunens sida om du som bilist inte känner till de nya reglerna.
– Om någon missar att betala i inledningsskedet så upplyses de om att det införts avgiftsparkering genom att ett meddelande sätts på fordonet. De parkeringar som ännu inte är skyltade är avgiftsfria med den tidsreglering som står på den gamla skylten. Det är alltid befintlig skyltning som gäller och taxan tas ut först när korrekt skylt är på plats, säger Helena Wetterhall.