– Fler naturreservat innebär att värdefulla skogar och vatten och alla dess arter skyddas. Det blir även lättare för människor att hitta ut till bärmarker, skogsstigar och vildmark, säger landshövding Elisabeth Nilsson
Loreberg och Lotorps naturreservat ligger nära Lotorps samhälle och nyttjas redan idag av både närboende och orienterare. Tack vare markägarnas försiktiga brukande finns här kvar en spillra av det gamla skogslandskapets grova skog. Här finns riktiga jätteträd av tall och gran och så kan man besöka fornborgen Loreberg.
Strussjöskogen, mitt emellan Finspång och Ljungsbro, är en tyst vildmark med urskogskänsla. På de magra hällmarkerna reser sig flerhundraåriga tallar, många bär spår av tidigare århundradens skogsbränder, och i de fuktiga, näringsrika dalgångarna står gammal mossrik granskog. Nere vid Strussjön ligger en badplats med en liten sandstrand och runt sjön finns flera klippor att bada från.
Det blev fler naturreservat såväl i Sverige som i Östergötland under 2016 jämfört med tidigare år. I Östergötlands län tillkom 14 nya områden förra året och i fredags tillkom ytterligare fem.
Av de fem nya reservaten ligger alltså tre i Finspångs kommun och två i Norrköpings kommun. I Finspång är sedan tidigare bara 0,5 procent av landytan skyddad som naturreservat. I Östergötland är i genomsnitt 2,1 procent av landytan naturreservat.