Medborgarlöftet är en del av Finspångs kommuns och polisens samverkansöverenskommelse när det gäller långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Löftet bygger på lokala problembilder som tagits fram utifrån medborgarenkäter, medarbetarenkäter och egen kunskap hos både polisen och kommunen.
– I vanliga fall brukar vi ha samtal med medborgarna, men den här gången har vi efter enkätsvar tagit fram medborgarlöftet, säger Frida Granath, utbildningsråd i Finspångs kommun.
Svaren visar att Finspång har några problemområden. Många av invånarna framhåller att en stor del av otryggheten är drogrelaterad och trafikrelaterad.
– Mycket av det vi får till oss gäller trafikfrågor, det kan vara rattonykterhet eller trafikregler som inte efterlevs, säger Frida Granath.
Även skadegörelse och droger är två punkter som en hel del medborgare lyfter fram som problem i kommunen.
– Vi har haft en ökning av skadegörelse och klotter, det blir kostsamt. Det är framförallt olika skolor som har drabbats. Det har till exempel varit mycket skadegörelse vid Bergska skolan. Det är ofta svårt att få tag på gärningsmännen som utför dessa brott.
I det brottsförebyggande arbetet handlar det mycket om att fånga upp unga personer innan de hamnar på fel spår.
– Vi vill försöka hitta ungdomar som är i riskzonen och sätta in rätt insatser i tid, påpekar Frida Granath.
I kommunens och polisens gemensamma handlingsplan för det nya medborgarlöftet ska polisen intensifiera arbetet med hastighetskontroller och trafikbrott. Tillsammans ska polis och kommun skapa en lägesbild om var och varför trafikbrott sker och sedan sätta in tänkbara åtgärder.
Dessutom kommer det jobbas ännu mer med att identifiera och hjälpa unga som bedöms vara i riskzon. Detta arbete ska ske genom samverkansmodellen som kallas SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid).
Den tredje punkten i löftet handlar om att arbeta förebyggande med klotter och skadegörelse och att Finspångs kommun och polisen ska ta fram en gemensam lägesbild.
Medborgarlöftet är treårigt och gäller från och med augusti 2021.
– Uppföljningar av hur arbetet går kommer att ske två gånger om året. Vi har valt ett längre avtal än tidigare eftersom det tar tid innan rutinerna sätter sig. Målsättningen är att se förbättringar på alla punkter, konstaterar Frida Granath.