Det var den 1 januari som ett nytt regelverk för etablering infördes där bland annat utbildningsplikt ingår. Denna innebär att nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser och som bedöms vara i behov av utbildning kan anvisas att söka och ta del av denna. Om då den nyanlända inte söker eller tar del av utbildningen kan denne komma att varnas eller stängas av från etableringsersättning.
På SFI i Finspång har den nya lagen inte hunnit haft något genomslag ännu.
– Vi har faktiskt haft möte idag med etableringsgruppen och just nu påverkar lagen inte oss alls, berättar Helena Hellström, platschef samt studie- och yrkesvägledare på SFI i Finspång.
– Vi har bara haft ett par stycken elever som skrivits in sedan lagen trädde i kraft.
Syftet med utbildningsplikten är att regeringen vill "stärka nyanländas etablering, men också att förbättra matchningen på arbetsmarknaden". När det gäller etablering – både på arbetsmarknaden men också i samhället i stort – är de flesta överens om att språket är den kanske viktigaste byggstenen.
Vad påverkar studieresultaten för denna grupp?
– Det vi ser är att eleverna förutom 15 timmars SFI-undervisning i veckan är hänvisade till ytterligare verksamheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Eductus och annat vilket gör att det blir lite splittrat för eleverna, säger Helena Hellström.
– Sedan tar ju ofta kvinnor med familj väldigt stort ansvar när det gäller hem och familj vilket också kan försvåra studier men det är förstås väldigt individuellt och gäller inte alla.
Å andra sidan ser Helena Hellström att klassrummet inte är allena saliggörande när det gäller språkkunskaper.
– Samtidigt är det viktigt med praktik för de här eleverna för att träna språket i ett naturligt sammanhang och inte bara ha teori i klassrummet. Bäst är väl egentligen en kombination, tror Helena Hellström.
När det gäller utbildningsplikt gick i veckan Moderaterna nationellt ut med ett förslag för att ytterligare skärpa språkkraven för invandrare. Från att tidigare ha lagt förslag om kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap menar man nu också att det ska krävas godkänt på ett språktest för att få permanent uppehållstillstånd. Moderaterna vill även skärpa SFI genom krav på individuell studieplan för alla och indragen etableringsersättning om denna inte följs.