– Vi vill ju vara ett levande museum och försöker att presentera något nytt inför varje säsong, säger Ingvar Arvidsson, en av de drivande krafterna i personalföreningen Stalklubbens turbinhistoriska sektion, som sköter om turbinhistoriska museet i Orangeriet vid Finspångs slott.
Här finns annars utställningar och visningar av Gustaf De Lavals, bröderna Ljungströms och Curt Nicolins banbrytande uppfinningar samt historik om företagets mångåriga turbintillverkning.
Ett av de nya inslagen förevisar Ingvar Arvidsson i föreningen:
– Det här är en kylmaskin, tillverkad i Finspång 1932. Vi vet inte vem som använt den, men vi kan tänka oss att ett stort magasin eller slakteri använt den för att få kyla.
– Men med tiden blev den här kolvkompressorn, som hade ammoniak som köldmedel, omodern och ersattes med mer moderna kylmetoder.
Ytterligare ett nytt inslag som visas i år är en mindre turbin:
– Den stod tidigare i receptionen hos Siemens, berättar Gustaf Palm från föreningen, men flyttades sedan till ett förråd, innan vi tog den hit till museet.
Och vad är det då för pjäs?
– Det är en enkelhjulig, växlad laval-ångturbin, tillverkad 1917 och avsedd för elektrisk belysning. Den har tjänstgjort i Göteborg, men när man inte använde den längre fick vi tillbaka den hit till Finspång.
Gustaf Palm berättar följande från själva verksamheten:
– Jag noterar ofta bland utsocknes besökare på museet att de blir väldigt förvånade och förundrade när de kommer in här på museet. De förväntar sig inte att det funnits och finns en så pass högteknologisk industri, som det onekligen gör här ute i "urskogen" i Finspång, det vill säga Siemens.
– Och då känner man sig verkligen stolt att få förevisa museets samlingar och berätta om allt som skett här under lopp med turbintillverkning och, som sagt, fortfarande sker här.
Leif Johannesson i föreningen vill uppmärksamma ett önskemål, som föreningen kämpat för ett bra tag:
– Vi skulle gärna vilja se att Finspångs kommun, på något sätt hedrar bröderna Ljungströms insats för Finspång, genom att ställa upp en turbin i Bruksparken.
– Idag står där en kanon, som inte har något med Finspång att göra och inte är tillverkad här, Då vore det mycket mer befogat att ha en turbin, som verkligen är förknippat med Finspångs historia.
Men en turbin är väl inte lätt att få tag på?
– Jo, vi har turbiner som skulle kunna användas för det ändamålet. Jag tycker verkligen att bröderna Ljungströms insats för Finspång vore värd att uppmärksammas på det viset.