Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya grepp med fokus på omklädningsrum

Locker Room Talk lanserar nya metoder. Nu ska även tränare och ledare utbildas i hur olika situationer i omklädningsrum kan hanteras.

Julia Frännek med VR-glasögonen, som används under den virtuella ledarutbildningen som Locker Room Talk lanserar.

Julia Frännek med VR-glasögonen, som används under den virtuella ledarutbildningen som Locker Room Talk lanserar.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-05-02 09:30

Sedan starten har Locker Room Talk pratat med tusentals killar i åldern 10–14 år och över hundratals lag i hela Sverige, för att försöka få bort machokulturen och skitsnacket som finns i omklädningsrum.

Under ett treårigt arvsfondsprojekt har forskare analyserat konceptet och kommit fram till att fokus bör ligga mer på tränarna.

Nu lanserar Finspångsorganisationen nya utbildningsmetoder, som tagits fram under det treåriga arvsfondsprojektet Locker Room Talk = Fair Play.

– Vi vill nå så många som möjligt, att även tränarna ska inkluderas. Genom utbildningen Coach Journey VR får ledarna virtuell utbildning med flera scenarier som kan uppstå i ett omklädningsrum. Det kan vara någon som kastar en flaska eller skriker könsord, då visas exempel på hur situationen kan lösas, säger Julia Frännek, verksamhetschef i Locker Room Talk.

undefined
Verksamhetschefen på Locker Room Talk, Julia Frännek, påpekar att visionen är att bidra till att skapa en mer jämställd värld.

Det kan även handla om vanliga frågor som ledare kan få från sin omgivning, men också i pressammanhang. 

– Vi vill att kunskapen stannar i föreningen och den här virtuella utbildningen går att genomgå hur många gånger man vill, var som helst.

En digital samlingsplattform för utbildningarna har skapats.

– Övningarna ska vara enkla och kunna göras hemma. Det har varit tufft under pandemin, vi har inte kunnat resa runt och träffa barn och ledare, därför har vi infört virtuella verktyg. Men vi vill inte lämna fysiska möten helt, de är viktiga, betonar Julia Frännek.

Ni har riktat er mot killar, finns problemen hos tjejer också?

– Ja, vi kan se att det finns utmaningar i snacket bland tjejer. Julia Rönnbäck, som skrivit studien ''det är väl typiskt tjejer'', belyser bland annat utmaningar kopplat till basket, kropp och femininitet. Killarnas snack kan leda till större konsekvenser i samhället på sikt, därför har fokuserar vi på det. Det har varit diskussioner om inkilningar inom idrotten, det är viktigt att sånt kommer fram, så att det inte normaliseras i grupper.

Fokus för Locker Room Talk har legat på killar i åldern 10–14 år, kan dessa åldersgrupper utökas?

– Ja, vi vill bredda åldrarna. Det skulle gå att börja ännu tidigare, så att barn får in tänket i tidig ålder. 

Vad har Locker Room Talk för framtidsplaner?

– Vi vill bli mer vetenskapligt baserade och bidra till att skapa en mer jämställd värld, det är vår vision, konstaterar Julia Frännek.

undefined
Julia Frännek med VR-glasögonen, som används under den virtuella ledarutbildningen som Locker Room Talk lanserar.

Under fredagen presenterades utbildningsmetoderna vid ett digitalt event.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!