Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya elevprotester mot nedläggningsplanerna

Elevdemonstrationerna i Finspång fortsatte i går förmiddag. Ett par hundra elever samlades på Förvaltningstorget för att protestera mot nedläggningsplanerna av Storängsskolans högstadium. Elevrepresentanter fick också träffa företrädare för kommunen och lägga fram sina argument.

Demonstrationen hölls hemlig för lärarna och rektorn, i går avlöpte den på Förvaltningstorget med megafon, talkörer och banderoller.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Demonstrationen hölls hemlig för lärarna och rektorn, i går avlöpte den på Förvaltningstorget med megafon, talkörer och banderoller. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-11-27 06:00
Det var en gråkall och ruggig morgon när en stor mängd elever från Storängsskolan igår förmiddags samlades på Förvaltningstorget. Men när megafonen höjdes och talkörer kom igång kändes det lite varmare. Tre elevrepresentanter fick efter en stunds väntan träffa Christer Pettersson, biträdande utbildningschef och Margareta Adolvsson, förvaltningschef på Individ- o familjeomsorg. Den ansvarige politikern Peter Fransson (s), humanistiska nämndens ordförande, var på annan ort.

Kluvna känslor
Under tiden som mötet pågick inne i Förvaltningshuset stod övriga elever ute i duggregnet, kanske lite rastlösa eftersom det drog ut på tiden. Där stod också Storängsskolans rektor Åke Liljedahl som såg till att det gick lugnt tillväga. Hans känslor inför demonstrationerna är lite kluvna.
- Jag har ju träffat elevrådet flera gånger och gjort klart att jag inte kan stödja det här. Jag tycker att man ska argumentera och kämpa för sin sak men när beslut är tagna får man rätta sig efter det, säger Åke Liljedahl. Samtidigt är det ju så att vi från skolan uppmanar eleverna att tänka kritiskt och självständigt så det är klart att det finns positiva saker i det här också.
Ida Larsson som går i klass 9c tycker att det här är en mycket viktig sak att kämpa för.
- När vi hörde talas om planerna att lägga ner Storängsskolans högstadium tyckte vi att det var helt fel. Storängen har dom finaste lokalerna och vi har en toppenstämning på skolan, ingen mobbning eller gängbildningar. Så vi bestämde oss för att göra något, säger Ida.

Hemlig planering
Man tog upp frågan i elevrådet och bildade en liten grupp på fyra elever som har planerat det mesta runt dessa demonstrationer. Allt har hemlighållts för lärarna.

Hade ingen aning
- Jag hade inte en aning, säger Åke Liljedahl, jag läste om det i tidningen. Elever kan vara mycket mer strukturerade än vad många kanske tror. Men de här demonstrationerna måste vi ändå räkna som ogiltig frånvaro så det är skoltid som vi får ta igen med eleverna på något sätt, kanske med hemläsning.
Men Ida Larsson och många andra av eleverna tycker definitivt att den här kampen är värd det.
- Om det räknas som skolk så är det ju ändå för en god sak och det visar ju också att vi elever är samhällsengagerade, det här gäller faktiskt lärarnas jobb också, konstaterar hon.
Om de här tre planerade första demonstrationerna inte skulle innebära någon förändring av planerna så är eleverna inte främmande för att fortsätta sin kamp.
- Om det inte hjälper så får vi väl ha möte och prata om det men vi fortsätter säkert, tror Ida Larsson. Storängsskolans elever ger inte upp så lätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om