Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya duon ska lyfta skolresultaten

Kommunen har skapat två helt nya tjänster och rekryterat två nya verksamhetschefer för att förbättra elevernas resultat i skolan.

Cathrine Jerrhage och Emma Sandin anställdes 9 april på två helt nya tjänster inom sektor utbildning i Finspångs kommun. Uppdraget handlar om att på sikt förbättra elevernas resultat.

Cathrine Jerrhage och Emma Sandin anställdes 9 april på två helt nya tjänster inom sektor utbildning i Finspångs kommun. Uppdraget handlar om att på sikt förbättra elevernas resultat.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-04-17 17:00

– Kul att det var 25 personer som sökte tjänsterna. De två tjänsterna är helt nya och har inte funnits förut. Vi gör detta för att få till ett långsiktigt strategiskt arbete för att stärka ledarskapet som på sikt ska öka elevernas måluppfyllelse, säger Kristina Lohman, utbildningschef.

Utbildningssektorn genomgår en stor förändring där det satsas mer på kvalité och ledarskap. Där kommer Cathrine Jerrhage, 57, och Emma Sandin, 42, in i bilden.

– I rekryteringsprocessen var det viktigt för oss att ta in personer som vill och kan göra skillnad. Personer som har mod, erfarenhet, vilja och drivkraft. Det har vi fått med Cathrine och Emma. Det här är ett ganska vanligt upplägg i andra kommuner, men helt nytt för Finspång, berättar Kristina Lohman.

Cathrine Jerrhage är från och med 9 april verksamhetschef för högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen. Emma Sandin har samma uppdrag när det gäller förskolan, grundskolan, fritidshem och särskolan.

Båda har långa karriärer inom utbildningsväsendet bakom sig och Cathrine Jerrhage har till och med arbetat två år som lärare på Storängsskolan i Finspång i början av 1990-talet. Hon har dessutom varit rektor på skolor i Norrköpings kommun och har också varit rektor på friskolan Erlaskolan i Norrköping.

– Senast kommer jag från arbetet som rektor på Ramunderskolan i Söderköping, där jag var i fem år, berättar Cathrine Jerrhage, som bor i Norrköping.

Emma Sandin bor i Katrineholm och har bland annat arbetat som rektor inom grundskolan både i hemorten och Flen.

– Jag har också jobbat mycket med likvärdighet, att ge alla elever samma möjligheter att klara av skolan, säger hon.

I praktiken blir Cathrine Jerrhage och Emma Sandin chefer över rektorerna och förskolecheferna.

– Det handlar bland annat om att jobba nära rektorerna. Stödja, coacha dem och fokusera på resultat, samt få rektorerna att dra nytta av varandra och arbeta mer tillsammans, förklarar Kristina Lohman.

När det gäller olika rankningar av skolkommuner, som kommer varje år, hamnar Finspång alltid i bottenskiktet.

– Det är det vi, tillsammans med alla andra inom sektorn, ska ändra på. Vi måste göra det gemensamt och ha en samsyn och en strategi för hur det ska gå till. För att lyckas med någonting måste det finnas en långsiktig struktur. Annars går det inte, poängterar Cathrine Jerrhage.

En hel del är bra inom skolan i Finspång idag, men det går inte att blunda för det faktum att alltför många ungdomar går ut grundskolan med ofullständiga betyg.

– Så är det och det visar sig också i den höga ungdomsarbetslöshet som vi har. Botten är nådd när det gäller betygsresultaten i Finspång, säger Kristina Lohman.

Finns det något konkret som ni tänker är viktigt?

– Att skapa tillit och det systematiska kvalitetsarbetet måste bli bättre. Det vill säga att följa upp resultat och förstå varför det blir som det blir så vi kan göra något åt det. Idag finns det en låg tillit till skolan i Finspång. Det är ett utmanande och spännande jobb vi har framför oss, säger Emma Sandin.

– Mycket handlar om att skapa förtroende och också vara en attraktiv kommun. Barnfamiljer kollar mycket på skolan innan de flyttar till en kommun. Då gäller det att ha ett bra rykte, fyller Cathrine Jerrhage i.

Kommunen har i dagarna också anställt en kvalitetsstrateg till sektor utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om