– Det var vid sekelskiftet 2000, som jag blev anhörigvårdare till min sjuka fru och då hade jag inte längre tid att måla, berättar Stig Einarsson. Men för två år sedan avled min fru och då fick jag åter tid att ta upp måleriet igen på allvar.
Och skaparlusten finns kvar?
– Jajamen, den är nästan större än tidigare, efter mitt långa uppehåll. Så det verkar inte avta med åren, säger han och skrattar till.
– Och nu känns det väldigt roligt att dessutom få möjligheten att under två veckor få ställa ut här i Finspång igen, något jag inte gjort sedan 1999. Det här blir för övrigt femte gången som jag ställer ut här i Finspång, berättar Stig som hade vernissage för utställningen i lördags.
Är det mest nyproducerade tavlor på den här utställningen?
- Det är ungefär en tredjedel nymålade och resten tidigare produktion, säger han. Men faktum är att de flesta av de äldre målningarna är delvis ommålade, för jag har varit på och ”tafsat” på nästan varenda en...
– Men motiven är de samma, både på mina tidigare och nya tavlor, nämligen skog och fjäll. Och då hämtar jag inspirationen från skogen här hemma medan jag hämtar fjällmotiven från mina resor i Härjedalen, Jämtland och Lappland, framförallt Sarek och Kebnekaise.
Har du varit uppe i fjällvärlden nyligen?
– Jag har inte varit uppe där på många år, men förr var jag ofta där och byggde en egen stuga i Bruksvallarna 1965. Och sedan började jag åka till Lappland 1972 och därefter blev det många resor norrut. Och jag har samlat på mig cirka 10 000 diabilder, från vilka jag sedan hämtar motiven till mina tavlor. För jag målar aldrig däruppe, utan tar istället foton som jag sedan målar av, när jag kommer hem igen.
Den här nya utställningen har fått namnet ”Gläntor och glaciärer”, med underrubirken Ljus och skugga, storm och stillhet.
– Gläntor finns ju runt omkring i skogen här hemma, som Fäskogen och Lunddalen, där jag hittar motiv hela tiden, som finns med på mina tavlor. Ordet glänta har jag lånat från en dikt av Harry Martinsson, där han skriver ”Från sidan solbelyst, blev gläntans mark ett guldgolv”: Det är nog bland det klyftigaste han skrivit, enligt min mening.
– När det gäller glaciärer är Helagsfjället i Härjedalen den sydligaste glaciären och där har jag varit på besök många gånger och suttit på toppen och fotograferat mycket.