– Det handlar om en liten enkel jubileumsskrift, en dokumentation av vad vi sysslat med under gillets första 20 år, sa ordföranden Lennart Danielsson i samband med årsmötet i Finspång i helgen, då man presenterade den nya skriften.
En skrift som till stora delar är producerad av Birger Persson och Kent-Inge Fredriksson från Finspång.
– Det kändes naturligt att fråga två av våra riktiga proffs i gillet, Birger och Kent-Inge, och nu kan jag konstatera att de har gjort ett fantastiskt bra jobb med skriften. Birger har även skrivit många av texterna och Kent-Inge har i stort sett tagit samtliga bilder i skriften och gjort layouten. Så jag känner mig väldigt glad åt den här skriften, som är den första vi gjort under våra hittills 20 år.
Med en titt i innehållsförteckningen får man ett hum om skriftens bredd. Här kan man läsa om gillets tillkomst, om familjen De Besche, Aurora Taube, Louis De Geer, Finspångs slott, om vallonernas tro, om Finspångs bruk och mycket annat!
Så här sa Birger Persson och Kent-Inge Fredriksson om arbetet med skriften:
– Vi har försökt fått med dels vad gillet sysslat med under de gångna 20 år, bland annat våra utflykter till olika bruk runt om i Sverige och även till Belgien och provinsen Vallonien. Dels en del artiklar om vallonernas liv i framförallt Finspång och Östergötland.
Men varför är receptet för Risingekakan med i skriften?
– Därför att vallonerna hade med sig en kaka till Sverige, som liknar Risingekakan, säger Kent-Inge Fredriksson. Därför kändes det kul att bredda skriften med det här receptet.
Vid årsmötet deltog också Lars-Otto Gullman från SPF Seniorerna i Finspång, med ett intressant föredrag om konstgjutaren Carl Mertens, som verkade under många år i Finspång.
Så här ser styrelsen ut för Östergötlands Vallongille under 2019:
Ordförande Lennart Danielsson, sekreterare Ewa Brandberg, kassör Guy Gustafsson, ledamöter Karin Fors och Björn Eriksson.