Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny samverkan igång: "Det handlar om att öka tryggheten"

EST ska öka tryggheten i Finspång. "Det är viktigt att även småbrott kommer fram till polisen", säger Kerstin Gustafsson, ordförande Företagarna i Finspång.

Annika Bergström och Kerstin Gustafsson från intresseföreningen Företagarna i Finspång tror mycket på det nya samarbetet med polisen. Även kommunen och Amasten är med i EST.

Annika Bergström och Kerstin Gustafsson från intresseföreningen Företagarna i Finspång tror mycket på det nya samarbetet med polisen. Även kommunen och Amasten är med i EST.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-03-07 15:00

Polisen har nyligen startat ett EST-samarbete i Finspång tillsammans med kommunen, fastighetsbolaget Amasten och intresseföreningen Företagarna.

– Det har efterfrågats i Finspång och varit lyckosamt i de områden vi har använt oss av EST i Norrköping. Vi började i Klockaretorpet för fyra år sedan och det har fungerat mycket bra, säger kommunpolis Peter Johansson.

EST står för effektiv samordning för trygghet.

– Att få med sig fastighetsbolag och kommun gör att frågorna lyfts på ett vettigt sätt. I Klockaretorpet har man kunnat bygga bort en del saker, som främjade brott och det är ju inget som polisen kan göra. Vi har kommit närmare varandra och fått en mer gemensam bild av läget och hur vi kan jobba vidare, berättar Peter Johansson.

Varannan vecka skickar de tre samarbetsparterna in materialet de har till polisen, som sedan skickar tillbaka en sammanställning av det aktuella läget.

– Det som skapar en otrygghet i Finspång just nu är trafikrelaterat. Mycket mopeder och A-traktorer som far omkring. Generellt handlar det om att fokusera på ungdomsbrottslighet, förklarar Peter Johansson.

Vecka åtta kom den första lägesbilden gällande Finspång. Under en tvåveckorsperiod (sex och sju) anmäldes 78 brott inom det nya samarbetet. Det rörde sig bland annat om diverse skadegörelse och våldsbrott. 

– Det handlar om att öka tryggheten i Finspång. Arbetsbelastningen för företagare är ofta hög. Då drar man sig för att lägga tid på att anmäla en skadegörelse om det inte är ett försäkringsärende. Nu räcker det att skicka ett mail till oss, så tar vi händelsen vidare till polisen, säger Kerstin Gustafsson

Har det varit mycket oro bland era medlemsföretag och en vilja att dra igång EST?

– Den största oron har kommit från handeln, där det finns stora problem med snatterier. Annars har vi inte upplevt någon oro. Det finns en irritation från företagare när de drabbas av skadegörelse. Det är viktigt att även småbrott kommer fram till polisen, berättar Kerstin Gustafsson.

Är det bara medlemsföretag i Företagarna som kan maila er om olika brott och händelser?

– Nej, alla är välkomna. Det är bara att maila det som hänt till foretagarna@finspang.se, säger Annika Bergström, vice ordförande Företagarna i Finspång.

Lägesbildsbarometern visar just nu grönt i Finspång, vilket är den lägsta graden av social oro enligt EST. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!