Iyad Almanassra kommer ursprungligen från Jordanien och har jobbat som kock i 30 år.
– Jag var anställd som kock vid Marriott hotel och har arbetat i många länder: Jordanien, England, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. Sedan flyttade jag till Sverige med min familj och vi bosatte oss i Finspång. Nu har vi bott här i 20 år, säger Iyad Almanassra.
47-åringen har arbetat som kock på Hotel De Geer och Hugo i Finspång samt Highlander Inn i Norrköping innan han startade eget – Restaurang Butängen i Norrköping 2014. Senare drev han golfrestaurangen i Finspång.
– Jag köpte Jourlivs gamla lokaler för ett par år sedan. Det har varit mycket jobb med att riva och sanera hela lokalerna. Jag sålde restaurangverksamheten i Norrköping och satsade istället på att driva en restaurang i Finspång. Bara renoveringsarbetet var en mångmiljonsatsning, sedan har jag köpt nya möbler, ugnar, köksmaskiner och köksutrustning.
Vad satsar du på för utbud?
– Husmanskost med buffé. Vi har plats för 70 lunchgäster. Sedan kommer vi även ha pizzeria och vi har en kolgrill, där vi kan grilla kött, kyckling, fisk och hamburgare. Vi kommer att vara fem personer som jobbar i restaurangen.
Tror du att det finns behov av fler restauranger i Finspång?
– Ja, absolut och jag tror att många efterfrågar husmanskost. Jag bor här och vill driva eget här. Vi planerar för att ha mellan 80 och 120 lunchgäster varje dag, säger Iyad Almanassra.
Verksamheten ligger i Hårstorp, i närheten av riksväg 51 och utfarten till Norrköping.
– Det är ett jättebra läge, det är mycket trafik. Jag har stora parkeringsmöjligheter och ska skapa fler parkeringar.
Vad blir tuffaste utmaningen?
– Det är alltid svårt i början när en ny lunchrestaurang öppnas. Det kan ta ett tag innan kunderna hittar hit. Sedan är det svårt med priser, matvaror blir dyrare. Det gäller att lägga sig på en rimlig prisnivå, inte för dyrt men inte heller för billigt.
Iyad tycker att det roligaste med nysatsningen ska bli att träffa mycket folk och han påpekar att han efter 20 år känner många i kommunen. Familjen består av fru och fem barn och det är från en av familjemedlemmarna som restaurangnamnet kommer.
– Namnet kommer från min son Adam. När jag startade firman var han liten, den minsta i familjen. Det är ett jättebra namn, ett lätt namn för folk att lära sig, konstaterar Iyad Almanassra.