Bakom beställningen ligger företaget Transcontinental Capital Corporation i Bermuda som i och med beställningen kommer att få sitt första kraftverk baserat på turbinteknik och kombicykelutförande. Mats Rosander på Siemens i Finspång berättar att man troligen kommer leverera kraftverket under 2019.
– De som beställer idag får en ungefärlig leveranstid på ett år. Allting som har med gasturbiner att göra utvecklas och levereras från Finspång, säger han.
Affären är inte ovanlig för Siemens som i majoriteten av fallen levererar till andra länder i världen. Innan leveransen kan påbörjas väntar ett omfattande arbete.
– De är stora och komplexa så vi har de inte på lager eller på hyllan. Vi startar inte arbetet förrän vi får en order. Sen tar det tid att producera och testa turbinerna, säger han.
Hur mycket är den här affären värd för er?
– Det rör sig om tresiffriga miljonbelopp. Varje gasturbin kostar mer än 100 miljoner kronor.
Målsättningen är att leverera cirka 50 turbiner varje år och även om affären till Dominikanska republiken ger stora intäkter, väntas den inte leda till en expansion för Siemens.
– Det är svårt att säga men det tror jag inte. Det bidrar till vår orderingång på ett viktigt sätt men affären har inte sådan dignitet att vi nyanställer eller bygger ut, säger Mats Rosander.