Ny lag - den får de anställda sota för
Tre personer har sagts upp från Söderköpings och Finspångs Sotning&Ventilation AB. Detta på grund av den nya sotningslag som trädde i kraft vid årsskiftet.
Ny sotningslag drabbar Söderköpings och Finspångs Sotning&Ventilation som tvingas säga upp tre anställda. FOTO: SCANPIX
Foto:
Det sistnämnda är dock inte så enkelt att det bara är att börja sota själv. Man måste söka dispens hos kommunen och det kommer att ställas vissa krav för att man ska få göra det. Vilka krav är dock oklart än, för det beslutar respektive kommun själv om. De har ett år på sig att göra det. Det är inte heller klarlagt hur sotningen ska skötas eller hur lång intervall det ska vara mellan gångerna.
Orsaken till att ingen plan ännu finns för detta är att den nya lagen trädde i kraft så snabbt efter att det fattats beslut om den. Beslutet togs i november.
- I februari ska Räddningsverket ha tagit fram allmänna råd för detta, men sen är det kommunen som ska besluta hur de vill ha det. Jag har pratat med räddningscheferna i kommunerna och som jag förstår det så kommer det att följa de allmänna råden, säger Lars Johansson som är chef för Söderköpings och Finspångs Sotning& Ventilation AB.
Tre uppsagda
Den snabba övergången till den nya lagen har fått stora konsekvenser för sotningsfirmorna.
- Övergången kom för fort, det är inte snällt mot sotarkåren. Vi vet ju inte hur mycket vi kommer att ha att göra i framtiden, säger Lars Johansson.
Detta innebär att han har varit tvungen att säga upp tre personer i Finspång, två sotare och en kontorist.
- De har sex månaders uppsägningstid så jag var tvungen att göra det eftersom jag inte vet hur det kommer att bli. Det känns tråkigt att säga upp folk, säger Lars Johansson.
Hans förhoppning är att dessa ska kunna återanställas, men eftersom mycket ännu är oklart vet han inte om det kan bli så.
Konkurrens bra
Att det blivit minskade arbetsuppgifter från första januari vet han dock eftersom det är helt klart att imkanaler i flerfamiljshus och villor inte längre ska kontrolleras om inte kunden själv beställer det. Eftersom reglerna kring dispens för att sota själv inte är klara än fortsätter de arbetsuppgifterna tills vidare som vanligt. Även om man får dispens för att sota själv måste en utbildad sotare även i fortsättningen sköta den brandtekniska kontrollen av det som sotas. För att få göra den krävs minst en teknikerexamen från Räddningsverkets utbildning. Lars Johansson har planer för att ett antal anställda ska genomföra den utbildningen i år. Detta som ett led i att hävda sig i den framtida konkurrensen. Och konkurrens tycker Lars Johansson är bra, så han tror att den nya lagen kan vara bra, hans kritik riktar sig främst mot den snabba övergången.
- Det är många som ringer till oss som är ilskna på monopolet, men det är också många som ringer som vill ha oss kvar. Många har också snappat upp att de kan börja sota själva och vill göra det, kanske för att de vill slippa kostnaden, men det kommer ju också att ställas krav, påpekar Lars Johansson.