Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny hälsosatsning

Övervikt bland barn i Finspång är ett växande problem.
Det är också stillasittandet.
Det här vill hälsopedagogerna Carina Gustavsson och Annica Franzén-Alarik ändra på med hjälp av ett nytt hälsoprojekt bland 6-åringar.

"Stillasittandet bland barn har gått för långt", säger förskollärarna Carina Gustavsson och Annica Franzén-Alarik, som också jobbar som hälsopedagoger.

"Stillasittandet bland barn har gått för långt", säger förskollärarna Carina Gustavsson och Annica Franzén-Alarik, som också jobbar som hälsopedagoger.

Foto:

Finspång2007-02-07 06:00
I oktober 2005 började förskollärarna Carina Gustavsson och Annica Franzén- Alarik på Storängsskolan jobba som hälsopedagoger inom humanistiska förvaltningen i Finspång, på 25 procent vardera.
Dessförinnan har de bland annat jobbat med ett projekt med överviktiga barn - kulgympa, där 20 barn, sex till tolv år, deltog.

"Tickande bomb"
Kulgympan föll väl ut och hälsopedagogerna hade hoppas kunna fortsätta med den här satsningen eftersom övervikt bland Finspångsbarnen är en ökande problem.
- Det är en tickande bomb, säger hälsopedagogerna som efter att ha anställts som hälsopedagoger försökte gå ett steg längre med de överviktiga.

80 barn
80 barn mellan sex och tolv erbjöds att delta i liknande aktiviteter som kulgympan. Men av dessa var det bara nio föräldrar som svarade.
- Det här var ett mycket känsligt problem, insåg vi då, säger Carina Gustavsson.

Fyra klasser
Efter det hörde hälsopedagogerna talas om ett hälsoprojekt i Östhammar, som riktar sig till hela familjer, både barn och föräldrar. Ett liknande projekt har nu dragit igång i Finspång.
- Vi riktar oss till alla barn i fyra förskoleklasser, två på Svälthagsskolan och två Lotorpsskolan ingår i pilotprojektet - Mat och rörelse.
Klasserna jobbar med en rad hälsouppgifterna de fått av hälsopedagogerna.
- Vi har delat ut hälsoväskor med spel, sagor och information om kost och lite tips på bra rörelselekar, säger de.
Dessutom är sex-åringarnas föräldrar involverade - de har bland annat fått skriva på ett kontrakt att de stöder deras barn.
Annica Franzén-Alarik och Carina Gustavssons uppgifter består också av att hålla hälsoföreläsningar för föräldrar och personal inom humanistiska förvaltningen.

Sämre motorik
Det handlar om att få barnen att bli mer hälsomedvetna.
- Kan vi få de små barnen att inte dricka så mycket läsk och inte äta så mycket godis så har vi kommit långt, säger Carina Gustavsson.
Annica Franzén-Alarik och Carina Gustavsson har också jobbat med att kartlägga sex-åringars motorik.
- Dagens barn är motoriskt sämre idag än vad de var för förr, säger Annica Franzén-Alarik.
- Och motoriska problem hänger ofta ihop med inlärningsvårigheter, inflikar Carina Gustavsson.

Boven: tv-spel
En av orsakerna, menar de, är att barnen sitter stilla för mycket.
- Och största boven till detta är tv-spel, datorer och tv:n, fortsätter de engagerat.
Mat och rörelseprojektet ska pågå fram till april. Därefter hoppas hälsopedagogerna att fler sex-åringar ska få ta del av hälsoprojektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om