Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu växer Locker room talk

Locker room talk växer – och hundratals har sökt organisationens utlysta tjänster. I helgen sattes 16 utvalda sökanden på prov i Bildningen i Finspång. Den mest långväga sökanden kom från Norge.

"För några år sedan satt vi här och spånade idéer till ett UF-företag. Nu fylls rummen av personer som vill jobba med oss. Det känns märktigt" säger Shanga Aziz, en av grundarna av den ideella organisationen Locker room talk.

"För några år sedan satt vi här och spånade idéer till ett UF-företag. Nu fylls rummen av personer som vill jobba med oss. Det känns märktigt" säger Shanga Aziz, en av grundarna av den ideella organisationen Locker room talk.

Foto: Sara Segraeus

Finspång2019-03-03 21:00

Ingen har väl missat framgångssagan Locker room talk. Det började som ett UF-företag på Bergska gymnasiet är i dag en flerfaldigt prisad ideell organisation som jobbar för schyssta attityder och vill få slut på rasistisk och sexistisk jargong i omklädningsrum.

Med åtta miljoner i stöd av Allmänna arvsfonden väljer man nu att mer än fördubbla personalstyrkan. Till den 1 april är målet att rekrytera fem heltidsanställda distriktschefer med olika geografiska ansvarsområden och en projektledare.

– Det är en stor satsning vi gör. Vi tar vårt arbete på största allvar och söker människor med stor övertygelse. Det viktigaste är inte hur mycket de kan om jämställdhet, utan hur mycket de brinner, säger Shanga Aziz.

– Det måste vara personer som vill utvecklats, precis som vi har lärt oss mycket på vägen kommer de som vill bli en del av vårt team att göra det, säger Rogerio Silva.

Tillsammans med övriga teamet ska distriktscheferna utveckla Locker room talks metod och söka långsiktiga finansiärer. De ska finnas i Stockholm, Västerbotten, Småland, Skåne och Östergötland, där de ska arbeta nära de 17 utbildare som möter killar i åldern 10-14 år i omklädningsrum runt om i landet. Under året har man insett att även tränare och föräldrar måste engageras i arbetet med att förändra ungdomars attityder.

– När vi drog igång kunde en del tränare vara rädda för att deras spelare skulle bli mjukisar. Det har förändrats mycket på två år, men vi möter fortfarande utmaningar och tränare som är inte så taggade. Det är en något som de nya distriktsansvariga får arbeta med, säger Shanga Aziz.

På platsen där allt en gång började – i Bildningen – samlades på lördagen tio av de hundratals sökande till tjänsterna. Ytterligare sex sökande var med via länk.

– Jag lockas av det viktiga jobb som Locker room talk gör. Jag har själv spelat fotboll i många år och kände att jag inte levde upp till de oskrivna regler som fanns. Att inte få visa känslor påverkade mig mycket. Därför vill jag vara med och förändra, inte bara unga killar, utan samhället i stort, säger Isak Sandell från Stockholm.

Den som rest längst för att kunna vara med under dagen var Nils Filip Johansson från Hamar i Norge.

– Jag är hockeytränare och ser tyvärr att machokulturen är ganska framträdande. Vi måste börja med att stävja den tidigt för att idrotten ska vara öppen för alla, säger han.

Under rekryteringsprocessen som pågick i flera timmar ingick bland annat att göra en presentation av Locker room talk på fyra minuter inför en barnjury, en vuxenjury och för fotbollsproffset Jimmy Durmaz som är organisationens egen ambassadör.

– Det känns jättekul och visar på vilken genuin ambassadör han är. Han är helt fantastisk som är med oss i flera timmar på länk, säger Shanga Aziz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!