Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tar papporna ridlektioner

Hur svårt kan det vara? tänkte papporna och började ta ridlektioner. Nu vet de. Men bakom svett och stela muskler finns en nästan obeskrivlig entusiasm över det nyvunna intresset.

Efter lektionen diskuteras de olika övningarna. Svårast den här gången var att rida på rätt sittben, konstaterar ryttarna. Från vänster: Petter Forsberg, Niklas Thorsell och Reine Larsson.

Efter lektionen diskuteras de olika övningarna. Svårast den här gången var att rida på rätt sittben, konstaterar ryttarna. Från vänster: Petter Forsberg, Niklas Thorsell och Reine Larsson.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2019-04-08 16:00

– Numera pratar vi alltid hästar när vi ses. Och är det hästhoppning på tv kollar vi. Det var ju sånt vi aldrig gjorde förut, säger Reine Larsson, där han står stallgången hos Ryttarkamraterna Finspång och väntar på veckans höjdpunkt. Ridlektionen.

– Och när vi varit och köpt ridgrejer sms:ar vi till varandra och drömmen är att vi kan få till ett ridläger, tillägger ”Henrik von Eckermann”.

Ja, det står ”von Eckermann" på hans kavaj. Och självkart är denna världsstjärna klädd i just kavaj, vit skjorta, slips och ridbyxor, med ett ridspö liten nonchalant nedstucket i ena stövelskaftet. Att han i själva verket heter Niklas Thorsell spelar mindre roll. Inte ens ridinstruktör Olivia Ryman bryr sig om det. Det är von Eckermann. Punkt slut.

Snart är det dags för deltagarna att ge sig ut i ridhuset. Inne i en box står Petter Forsberg och bekantar sig med den häst han ska rida just den här fredagen. Han får hjälp av dottern Nelly som är betydligt vanare i den här miljön.

– Om alla ens barn rider, måste man nästan prova, tänkte jag och frågade här på ridskolan om möjligheten fanns. Men från början var det nog du Reine, som kom med idén, säger Petter och Reine nickar.

Och intresset var stort. Så pass att den första omgången i slutet av hösten blev till två ridgrupper.

– Läktaren var full av folk som kom för att titta. Det var nog lite av ett fredagsnöje, konstaterar Lina Behrmann, som var den som drog i gång pappornas önskemål om att får lära sig rida.

– Får de bestämma är det galopp hela tiden, men vi har jobbat mycket med balansen. Det är viktigt. Två "avramlingar" har vi haft så här långt. Det var under samma lektion. Men de hoppade upp igen. Det är väldigt viktigt att berömma, det är nästan som med små barn, skrattar hon.

När de första fem lektionerna var över i julas var de nyfrälsta ryttarna fast och ville fortsätta även nu under vårterminen. De medger dock utan omsvep att det är mycket svårare att rida än de någonsin föreställt sig, och dagens lektion blir något nytt att bita i. Det är dags att trava över bommar och lära sig vad det är att rida på rätt sittben.

– Håll i hästens hår! uppmanar Oliva Ryman när det börjar se lite svajigt ut för Tobias Wallberg. Samtidigt får ”von Eckermann” direktivet att rida lite fortare. Reine Larsson har fått ett plötsligt ”bensinstopp” och gör allt för att komma i gång. Efteråt får han frågan om kroppen värker.

– Ja, det känns i musklerna fast jag kanske inte ska säga var det gör mest ont, skrattar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!