Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

NU söks sommarvikarier

FINSPÅNG
När den verkliga semestertiden inleds, annonserar Finspångs kommun efter vårdpersonal. Något sent, kan tyckas.
- Självklart har vi annonserat mycket tidigare, men det är svårt att få vikarier, så vi gör ett nytt försök, säger Tim Östberg, enhetschef inom äldrevården.

Enhetschef Tim Östberg och flera av hans kollegor gör ett extra försök att hitta personal.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Enhetschef Tim Östberg och flera av hans kollegor gör ett extra försök att hitta personal. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-06-21 00:00
Omsorgsförvaltningen söker undersköterskor, vårdbiträden och vårdare som kan arbeta under sommaren. Det är på Berggården, Hällestadgården, Storängsgården och i omsorgen om funktionshindrade som vikarierna behövs.
- Vår semesterplanering var klar tidigt och vi annonserade redan i mars efter personal, berättar enhetschefen på Storängsgården Tim Östberg.

<b>Extra besvärligt</b>
Men planeringen höll inte fullt ut.
- Av olika anledningar har en del vikarier inte kunnat ta de jobb som var tänkt från början. Därför vill vi prova att annonsera igen.
- I år har det varit extra besvärligt att hitta vikarier, jag är faktiskt förvånad.
Något säkert svar på frågan om varför har Tim Österberg inte. En möjlig förklaring är, att det är färre som går ut vårdutbildningar än tidigare.

<b>"Slak lina"</b>
Inga planerade semestrar har behövt ändras för personalen på Storängsgården, uppger Tim Östberg.
- Nej, vi har i stort sett löst våra semestrar, men vi går på slak lina. Om det skulle inträffa något oförberett har jag inget i bakfickan. Jag hoppas att vi inte ska hamna i det läget.
För några år sedan erbjöd kommunen extra höga löner för att locka personal till vården. Den gången var det sjuksköterskor det gällde. Att komma med ett liknande erbjudande i år är inte aktuellt.
Tim Östberg kallar bristen på vårdvikarier "ett storstadsfenomen". Sedan en tid har detta fenomen flyttat ut i landet. Vikarierna är i allmänhet medvetna om att marknaden är deras.
- Det finns en annan inställning nu, säger han. Behövs det en vikarie i fem veckor så kan man får besked om att vissa veckor går bra, men inte andra. Och jag blir ju glad för att få någon som kan jobba alls.

<b>Löner</b>
Däremot har inte det enskilda löneförhandlandet kommit hit ännu.
- Nej, jag vet inte någon vikarie som har löneförhandlat. Däremot förekommer det i Stockholm. Där finns exempel på att outbildad personal tjänar mer, än den högst betalda personalen på Storängsgården, som har utbildning och lång erfarenhet.
Som bekant är det ett generellt problem för kommunerna att få folk till vården, en problem som kommer att öka när det stora 40-talistkullarna frö svinner från arbetsmarknaden och i sin tur behöver mer vårdinsatser.
Attraktivt
- Samtidigt är 20-25-åringarna färre. Det är ett jätteproblem som det är bråttom att lösa. Om vården ska få personal, måste yrket bli attraktivt. Vettig lön, heltidstjänster, bra arbetslag spelar in.
Men nu är det alltså sommaren som i första hand ska lösas. Och om allt annat skulle misslyckas så finns det en sista utväg.
- Det är mitt ansvar som enhetschef att se till att verksamheten fungerar. Om det krävs måste man som enhetschef beordra in personal som är på semester. Men det är i absolut sista hand man gör en sådan sak. Men jag är övertygad om att det inte att kommer att behövas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om