Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu sker all röntgen med digital teknik

FINSPÅNG
Röntgenavdelningen vid Hälso- och sjukvården i Finspång (HSiF) har genomgått stora förändringar under några års tid. Från och med i år sköts allt arbete digitalt.
Det var 1997 som förändringarna på röntgenavdelningen på Hälso- och sjukvården i Finspång (HSiF) inleddes, med att man byggde om. Förändringarna har fortsatt, pappersarbete har ersatts med datorer och sedan i februari i år är allt digitaliserat.

Med hjälp av en fjärrkontroll kan Britt-Marie Hedblad, delenhetschef på röntgenavdelningen, styra röntgenröret så det ställs in rätt. Tidigare gjordes det arbetet manuellt.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Med hjälp av en fjärrkontroll kan Britt-Marie Hedblad, delenhetschef på röntgenavdelningen, styra röntgenröret så det ställs in rätt. Tidigare gjordes det arbetet manuellt. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-06-09 00:00
Den senaste förändringen på avdelningen gjordes för ett par veckor sedan. Då fick man en fjärrkontroll som hjälper till att förflytta röntgenröret till olika positioner när man ska röntga till exempel rygg, skelett, höfter och njurar.
- Detta underlättar mycket för personalens arbetsmiljö då detta tidigare gjordes manuellt, säger Britt-Marie Hedblad, delenhetschef på röntgenavdelningen.
På avdelningen finns ljusskåpen, där man tittade på röntgenbilder tidigare, kvar men numera tittar man på bilderna på datorer. Film och framkallning förekommer inte längre, istället används så kallade bildplattor som efter att röntgenundersökningar utförts, enkelt uttryckt, stoppas in i maskin där de omvandlas till digitala bilder som man sedan kan se på datorn.

<b>Många fördelar</b>
- Det är mycket fördelar med det här. Man ser lättare, kan förstora och göra bilden mörkare eller ljusare, säger Britt-Marie Hedblad.
Röntgenavdelningen i Finspång tillhör samma klinik som den på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och via datorer har man direktkommunikation med Norrköping.
- Det är helt fantastiskt, på någon minut kan de se bilderna i Norrköping, säger Britt-Marie Hedblad.
- Patienter som kommer akut kan få ett svar, man kan göra en bedömning om åtgärd här eller om man måste åka till Norrköping. Den nya tekniken ger möjlighet till ortopedkonsult direkt eftersom de också kan se digitala bilder.
En läkare i Norrköping kan diktera svaret direkt in i datorn, som sedan sekreteraren i Finspång kan lyssna på och skriva ut.
Även remisser finns numera i datasystemet och sedan i februari har man också ett digitalt bildarkiv.
Sjuksköterskor och undersköterskor har utbildats i det nya digitala systemet.
- Det är mycket inlärning, men vi är en liten personalgrupp och då är det lättare att nå ut med information, säger Britt-Marie Hedblad.

<b>9000 undersökningar</b>
Hon påpekar att personalgruppen är mycket nöjd med den nya digitaliserade röntgenavdelningen.
- Vi tycker det är jättebra.
Det verkar också patienterna göra. Britt-Marie berättar att man även tar emot patienter från Norrköping.
- I bland har vi kortare väntetider, men de finns också de som väljer att komma hit eftersom de tycker det är trevligt här, säger hon.
På röntgenavdelningen vid HSiF gjordes cirka 9000 undersökningar förra året. På avdelningen arbetar för närvarande tre sjuksköterskor, tre undersköterskor, en sekreterare samt läkare från Norrköping några dagar i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om