Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska Skuten och Dovern ses över

Vattenkvalitén i Skuten och Dovern håller inte måttet. Därför ser nu länsstyrelsen och Finspångs kommun tillsammans över området.

Gifter. Länsstyrelsen ska tillsammans med Finspångs kommun se över var gifterna som finns i vattnet kommer ifrån.

Gifter. Länsstyrelsen ska tillsammans med Finspångs kommun se över var gifterna som finns i vattnet kommer ifrån.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2014-10-21 07:02

I ett tillsynsprojekt, där flera av länsstyrelsens enheter och Finspångs kommun medverkar tillsammans ska de avrinningsområden som mynnar ut i Skutbosjön och Dovern ses över. Syftet är att få en övergripande bild över utsläppen till sjöarna och se vad det är som påverkar vattnets kvalité.

– Vi har sett att det finns koppar i bottensedimentet, samt bromerande flamskyddsmedel och PAH:er i vattnet, säger Sofie Palmquist, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Skutbosjön och Dovern håller inte måttet enligt miljökvalitetsnormerna, som bestämmer vilken kvalité vattnet har ur ett ekologiskt perspektiv.

– Bromerade flamskyddsmedel och PAH:er är helt onaturliga ämnen, de borde inte finnas i naturen över huvudtaget. Det är otrevliga ämnen som påverkar både växt- och djurliv och som dessutom är svåra att få ut ur systemen, säger Sofie Palmquist.

Nu ska länsstyrelsen tillsammans med kommunen se över företag, vattenverksamheter, industrier och förorenade områden som finns i anslutning till sjöarna, för att eventuellt hitta var utsläppen av dessa medel kommer ifrån.

– Vi går till exempel igenom om de har någon form av utsläpp av processvatten eller avloppsvatten från tillverkning. Vi kan titta på om de använder kylvatten och om det i så fall kan bli förorenat på något sätt. Om det finns dagvatten som är förorenat eller om det finns förorenade områden som läcker. Vi försöker att komma ner på den nivån att det handlar om vilka ämnen och produkter som används, är det oljor eller andra ämnen?

Under tillsynen kommer även det förändrade klimatet tas upp och vilken påverkan det kan ha på vattenkvalitén.

– Vi vet att det blir mer nederbörd och den blir häftigare och mer intensiv. Då kollar vi också hur verksamheterna är rustade om vattnet stiger eller om dagvattensystemen inte kan svälja det regn som kommer, säger Sofie Palmquist.

Metoden, att flera olika tillsynsmyndigheter ser över eventuella utsläpp under samma tidsperiod och inom ett avgränsat geografiskt område har tidigare genomförts på Händelö i Norrköping, med gott resultat.

– Det är bra just för att få ett bättre helhetsgrepp över hur det ser ut. Att vi gör det ungefär samtidigt gör det att lättare att se vad det är som kan orsaka de ämnen som finns i vattnet.

I början av nästa år kommer sedan ett seminarium hållas i Finspång, där de som fått tillsynsbesök eller de som är intresserade av Skuten och Dovern har möjlighet att närvara. Då kommer resultaten att presenteras.

0122-131 75

Gifterna

Koppar finns i bottensedimenten. Det är ett oorganiskt ämne som finns naturligt i jordskorpan, men i en alltför stor mängd kan det ansamlas och få en giftig verkan för växter, djur och människor.

I vattnet finns bromerade flamskyddsmedel och PAH. Bromerade flamskyddsmedel används för att minska brandrisken i olika material. PAH står för polycykliska aromatiska kolväten, de bildas vid en ofullständig förbränning. De är organiska ämnen som kan ge skador på växter och djur.

Källa: Länsstyrelsens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om