Nu ska Herrns svit restaureras
FINSPÅNGHerrns svit på Slottet ska restaureras. Den blivande försäljningen av Alstom i Finspång påverkar inte planerna.Experter från Linköping, Norrköping och Uppsala deltar i projektet, som beräknas pågå hela våren och sommaren.Väggprover har tagits och förberedande elarbeten inletts.
Alstoms informationsdirektör Göran Skoglund tycker att det är viktigt att vårda kulturarvet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det finns ett litet rum till i anslutning, men det låter vi vara som det är säger Göran Skoglund, informationsdirektör på Alstom.
Herrns svit ligger i samma del av slottet som kapellet. Det senare är restaurerat i 1800-talsstil, den Ekmanska epoken. Vilken tidsepok som Herrns svit ska återspegla är inte helt bestämt ännu. Det blir antingen sent 1700-tal eller 1800-tal.
<b>Färgstege</b>
Slottet började byggas i slutet av 1600-talet, och har naturligtvis gjorts om flera gånger under århundradena. Det visar bland annat de förberedande arbetena som gjorts i rummen. Arkitekt Monika Jernelius, målarmästare Anders Ek och länsantikvarie Bengt Häger med flera, har utfört olika skrapprov. Man har bland annat tagit ner väv från väggarna och skurit sig ner genom olika lager av väggbeklädnader.
- Målarmästare Anders Ek har gjort en färgstege, skrapat fram olika lager av färg på väggarna, berättar Monika Jernelius.
På väggen bredvid en sådan färgstege finns noteringar om de olika lagren. Gråbeige, grönvit med spackel och beige stöpplad, kan det till exempel stå.
<b>Stuckatur</b>
- Vi kommer inte att slipa ner de gamla färglagren när vi restaurerar. I framtiden kan man göra skrapprov och då finns de kvar.
När väggarna målas i den färg man väljer så småningom, kommer det att bevaras en färgstege.
- Den ska glasas in så man kan se färglagren, säger Göran Skoglund.
Stuckaturtaket ska rengöras och lagas av konservator Ulf Leijon från Uppsala.
- Taket är från 1695, berättar Monika Jernelius. Det är ett Carove-tak, som det inte finns så många av i Sverige.
Carlo Carove var en stuckatör från Italien. Under 1600-talet reste han runt tillsammans med sin verkstad och skapade tak, bl a i Drottningholms slott.
<b>Stjärnparkett</b>
Målning, omdragning av el, rengöring av den vackra stjärnparketten och avlägsnandet av den alltför moderna golvmattan tillhör de åtgärder som ska utföras.
- Slottet är ett kulturarv, som ska skötas. Visserligen är det Alstom som äger det, men samtidigt känns det som att det tillhör hela Finspång, ja hela Sverige, säger Göran Skoglund.
<b>Har stått tom</b>
Herrns svit har stått tomt i några år. Dessförinnan var det kontor, precis som det kommer att bli efter restaureringen.
Hela projektet kostar cirka en miljon. Länsstyrelsen bidrar med cirka 300 000 kronor.
Från Alstoms sida är Hans Eriksson huvudansvarig. Antikvarie Marie Hagsten, Linköping, deltar också i arbetet.