Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska ekbackarna bli nytt strövområde

FINSPÅNG
Kanske har ni undrat vad som är på gång i skogen mellan Skuten och OK. Under en tid har skogsarbetare fällt träd och rensat sly, meningen är att det på nytt ska bli en park.

Janne Helgesson är en av flera skogsarbetare som snart kan kalla sig parkarbetare. Med han och de andras hjälp kommer vi snart att kunna njuta av att promenera i "ekparken".
FOTO: NICLAS SANDBERG

Janne Helgesson är en av flera skogsarbetare som snart kan kalla sig parkarbetare. Med han och de andras hjälp kommer vi snart att kunna njuta av att promenera i "ekparken". FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2003-02-21 00:00
Det förslag på nytt naturvårdsprogram som läggs fram i kommunfullmäktige på tisdag innehåller ett förslag om en populärversion med ett urval av naturvårdsprogrammets objekt. Ett av dessa områden skulle kunna vara just ekbackarna bakom OK.
Här har man inte avverkat några träd sedan i början av 1970-talet, men nu är alltså arbetet på gång.
- Vi sparar alla de gamla ekarna och tallar och bokar, säger Rolf Wedding kommunekolog.

<b>Ett led i systemet</b>
Man skulle kunna tycka att det vore bättre om man sparade de unga och friska träden, men ekbackarna kommer inte till enbart för att man ska ha ett parkområde att promenera i. Det handlar också om att ta vara på och främja de djurarter som finns.
Det flesta fällda träd liksom sly kommer att forslas bort och användas antingen till virke eller till att göra massaved av, men de döda och halvmurkna träd man fällt kommer att få ligga kvar. De är en del av kretsloppet precis som insekterna.
Vid den här första gallringen tas lite i taget.
- Det är bättre att ta lite för lite än för mycket. Då kan vi komma tillbaka och gallra om några år igen, säger Rolf Wedding.
Här har man tagit ner mest gran därför att man vill ha frm lövskogen och just ekar är känslia för skugga.
Rolf Wedding har också funderingar på att i framtiden låta får beta här.
Det som är bra med just det här området är bland annat att det ligger i centralorten och att det är kommunen som äger marken.
Då behöver man inte komma överens med någon annan markägare om hur området får användas och vilken tillgänglighet det ska ha.

<b>Tillsammans</b>
Inget av de områden som finns med i förslaget till nytt naturvårdsprogram kommer att finnas med i populärversionen utan att man tillsammans med markägaren kommit fram till om man vill vara med och i sådana fall på vilket sätt.
- Jag vill poängtera att vi inte gör något utan att kontakta markägaren, säger Rolf Wedding.
Under 2003 kommer man att välja ut vilka områden som kan vara intressanta att ha med i en populärversion, tidigast 2004 kommer det att vara klart.
Om man kommit fram till att både natur- och kulturmiljöer ska finnas med så tar det lite längre tid.
Men redan i vår kommer man att kunna njuta av att ströva omkring i "ekparken", titta på vitsipporna och se ljuset sila in mellan lövkronorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om