Curt Nicolingymnasiet har blivit ackrediterad i två områden inom Erasmus+, som är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Områdena det gäller är yrkesutbildning och skola.
– Vi har jobbat långsiktigt och ambitiöst med våra samarbeten och utbyten i många år, nu har vi fått en ackreditering som gäller i minst sex år. Det betyder att vi slipper ansöka varje år, nu kan vi lova våra elever att de får åka på minst en utlandsvistelse, betonar Anders Södergren.
Han understryker att detta innebär utökade och stora möjligheter att fortsätta utveckla skolans olika samarbeten med skolor och företag i Europa.
– Det handlar om mobiliteten. Våra ungdomar får möjlighet att resa, träffa andra elever och utbyta erfarenheter. Det känns otroligt bra att kunna erbjuda det här, det handlar om stora värden som kan utveckla och bredda våra ungdomar, menar Anders Södergren.
17-åringarna Emmy Dyrkell, Hilda Andersson och Osman Hamid Osman går i tvåan på CNG.
– Det gör att våra lärdomar blir bredare - att inte bara leva i Finspång hela tiden, säger Emmy.
– Man kommer lära sig jättemycket, få prata med nya människor i en helt annan miljö. Jag har alltid varit intresserad av att jobba utomlands, har man testat, blir man mer bekväm med det, säger Hilda.
Osman lyfter fram att mötet med andra ger nya perspektiv.
– Man får ett bredare tankesätt genom att nå ut till andra delar av världen. Det visar att det inte finns några gränser och att det är möjligt att bli vad man vill, säger Osman.
Anders Södergren påpekar vikten av att möta lite annorlunda kulturer.
– Ska vi komma tillrätta med främlingsfientlighet måste man mötas. Vi har ett utbyte med Nordmakedonien, som vi vill vidareutveckla. Vi har även kontakter i Spanien, Tyskland, Belgien, Turkiet och Litauen. Nu kan vi även skapa nya ställen, fastslår Anders.
Har ni några favoritländer?
– Jag skulle gärna åka till Andalusien i Spanien. Det finns häftiga konstruktioner där, säger Osman.
– Spanien och Italien är fina länder, säger Hilda och får medhåll av Emmy.
Planen är att skolans tredjeklassare ska få göra en utbytesresa under våren.
– Vi vill också att utländska ungdomar ska komma hit och ta del av vår kultur. Nordmakedonska elever har varit här vid fem-sex tillfällen. Målet är att expandera det här ytterligare och skapa fler samarbetsskolor i Europa, konstaterar Anders Södergren.