Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ökar risken för viltolyckor

Lika säkert som att hösten kommer, lika säkert är det att risken för viltolyckor ökar dramatiskt.

Viltrikt. Här inne i skogen kan ett rådjur eller annat vilt vara på väg att korsa väg 215 mellan Skärblacka och Finspång. Är du beredd?

Viltrikt. Här inne i skogen kan ett rådjur eller annat vilt vara på väg att korsa väg 215 mellan Skärblacka och Finspång. Är du beredd?

Foto: Börje Gavér/arkiv

Finspång2019-10-20 16:00

Varje dag kan man i nyhetsmedia läsa om olyckor med rådjur, vildsvin, dovhjort och annat vilt. Skogrika Finspång hör till de mest drabbade kommunerna, även om Östergötland inte hör till de värst drabbade länen. Leder gör Kalmar län med 23,8 olyckor per tusen personbilar. I Östergötland, på nionde plats, är samma siffra 11,5.

– Det är en markant ökning under oktober, november och december, säger Urban Hertin, kontaktman i Finspång för Nationella Viltolycksrådet.

Bär- och svampplockare, brunsttider och älgjakt gör att djuren är mer aktiva och irrar upp på vägarna, samtidigt som mörkret försämrar sikten för bilisterna.

– Områden som är mest drabbade är väg 215 mot Skärblacka och Linköping, väg 51 både mot Örebro och Norrköping, Rejmyrevägen och även på vägarna kring Skedevi. Däruppe finns mycket dovhjort, fortsätter han.

Men säker kan man inte vara på någon vägsträcka. Det sker en viltolycka var åttonde minut, dygnet runt, någonstans i Sverige. Under förra året inträffade närmare 64 000 olyckor i landet, och trenden pekar mot en fortsatt ökning i år. Störst risk att råka ut för en viltolycka löper bilister i smålandslänen Kalmar och Kronoberg, visar en genomgång av försäkringsbolaget If. Mest ökar olyckorna med vildsvin.

– Störst är risken i gryning och skymning när många djur förflyttar sig för att leta föda, påpekar Johan Granholm, motorexpert på If.

Även i Östergötland och Finspång är det vildsvinen som ökar mest.

– Men leder gör fortfarande rådjuren, säger Urban Hertin.

I viltolycksrådets statstik för 2019, januari till mitten av oktober kan man se att rådjuren dominerar med 1 709 olyckor, följda av dovhjort 451 olyckor och vildsvin 404 olyckor.

Mer ovanliga djur att kollidera med i länet är örn och lo. Det har skett vid två tillfällen för respektive art.

– Vi har under flera år sett att vildsvinsolyckorna blivit fler, och det ser ut att bli en rejäl ökning i år igen. Dessutom leder olyckor med vildsvin ofta till dyra skador på personbilar, eftersom de är låga, kompakta och tunga, säger Johan Granholm.

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

• Sätt ut varningstriangeln.

• Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

• Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

Sedan den 1 januari 2010 är du skyldig enligt lag att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om