Enligt siffror från Trafikanalys, sammanställda av Nyhetesbyrån Siren är 34 procent av alla personbilar i landet dieselbilar vid utgången av 2017 – eller i reda siffror 1 644 862 av totalt 4 845 609 bilar. I genomsnitt var tredje bil alltså – men i kommuner som Solna, Övertorneå, Arvidsjaur och Danderyd är så många som varannan bil dieseldriven enligt statistiken.Men försäljningen är vikande efter den senaste tidens nyheter om utsläppsfusk, dieselförbud och miljözoner.
– Försäljningen av dieselbilar har minskat påtagligt efter att ha haft sin topp 2012. Frågan är om det här kommer att snabba på utvecklingen ännu mer, säger Mikael Levin, utredare på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren.
I Finspång är andelen dieselbilar 31 procent vilket hör till de lägsta i Östergötland (endast Motala har en lägre andel med 30 procent): totalt finns i Finspång 11 603 fordon och av dessa är 3 606 dieseldrivna. Detta kan jämföras med Norrköping och Söderköping som har en andelen dieselbilar på 32 respektive 35 procent.
Regeringen har gett kommunerna möjlighet att från den 1 januari 2020 införa tre olika miljözoner med höjda krav för bland annat dieselbilar. Det skulle kunna innebära att ganska många av de äldre dieselbilarna skulle förbjudas att köra i miljözon 2 från 2022 – idag är det alltså sammanlagt 1,6 miljoner dieselbilar i Sverige.
– Av dem är ungefär en halv miljon euroklass 6, som kommer att kunna köra i alla zoner 2022. Drygt en miljon av dieselbilarna skulle inte tillåtas men man ska tänka på att det är fyra år framåt. Alla bilar som registreras nu är euroklass 6, samtidigt som majoriteten av de som skrotas är äldre, så fordonsbeståndet kommer att se annorlunda ut om fyra år, säger Mikael Levin.